Sok még a nem visszaváltható üveg a háztartásokban, rengeteget gyűjtöttek be Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyiek nagy mennyiségű üveghulladéktól szabadultak meg a Tega köztisztasági vállalat által szervezett üveggyűjtő akció keretében. Bár várhatóan a betétdíjas visszaváltási rendszer miatt a jövőben nem lesz szükség üveggyűjtő akciókra, a háztartásokban jelenleg még sok az ilyen jellegű hulladék.

Ezt mutatja az is, hogy Sepsiszentgyörgyön az elmúlt napokban szervezett gyűjtésen 81 626 tonna italos és befőttesüveg gyűlt össze, számolt be Máthé László. A Tega igazgatója szerint ez a mennyiség jóval több, mint amennyire számítottak, egyrészt a betétdíjas visszaváltási rendszer miatt, másrészt mert a megemelkedett költségek miatt idén már nem 5 kilogramm, hanem 10 kilogramm leadott üveg után adtak sört vagy ásványvizet. Hosszabb távon viszont az üveggyűjtő akciók megszűnnek, de a jelek szerint ennek még nem jött el az ideje, mondta Máthé László.

Fotó: TEGA

A 81 626 tonna üveg hulladékot 1021 sepsiszentgyörgyi adta le a város területén berendezett hat gyűjtőpont valamelyikénél, és cserébe 6023 doboz sört és 2187 palack vizet kaptak a Tega köztisztasági vállalattól. Máthé László szerint a lakosságtól átvett italos és befőttesüvegeket a Tega átadja az újrahasznosítással foglalkozó vállalatoknak, cserébe tonnánként 53 lejt kap, ami összesítve valamivel több mint 4000 lejt jelent. Sepsiszentgyörgyön a következő hasonló akciót szeptemberben tervezik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?