Visszaváltható palackokért rongálják és ürítik ki a konténereket

Egy új jelenségre hívja fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat. Az italos palackok betétdíjas visszaváltási rendszerének elindulása óta a városban több műanyag palackok számára kihelyezett, harang alakú konténert felborítottak, megrongáltak és tartalmát szétszórták, mutatott rá Máthé László.

A Tega köztisztasági vállalat igazgatója szerint sejtették, az fog történni, hogy a guberálók az 50 baniért visszaváltható palackokért feldöntik a sárga, harang alakú konténereket, amelyekben betétdíjas PET palackok lehetnek. Mivel a városban ez több helyen is megtörtént, egyesek a közösségi oldalon fogalmaztak meg bírálatot a köztisztasági vállalattal szemben, ahelyett, hogy a rendőrségnek jelezték volna az eseteket.Fotók: Tega RT. „A TEGA hulladékot szállít és nem rendfenntartó szerv” – szögezte le Máthé László, aki szerint amikor bejelentést kapnak a feldöntött konténerekről, a kollégái minden esetben összetakarították azt. „Ez eső után köpönyeg” – mondta az igazgató, aki szerint ha a lakosság minél több esetet jelentene a rendőrségnek, annál nagyobb lenne az esélye, hogy a tetteseket elkapják.

Ahhoz, hogy a visszaváltható palackok utáni guberálás ne legyen a mindennapok része, a lakosság azzal tudna tenni, hogy a megfelelő helyen visszaváltják az 50 banit érő palackot, és visszakapják érte a befizetett pénzüket. A visszaváltás mindenkinek a saját érdeke, illetve ha többé nem lesz a konténerekben pénzt érő palack, akkor egy idő után a guberálók sem borítják fel őket, mondta Máthé László.A sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat arra hívja fel a figyelmet, hogy a RetuRO rendszer logójával ellátott üvegeket, PET palackokat semmiképpen se dobják a vegyes hulladékba. Azokat az üvegből készült palackokat, befőttes üvegeket, stb. amelyeken nincsen RetuRO-s logó, a TEGA a továbbiakban is átveszi a lomtalanító akciói keretében. Máthé László szerint döntés született arról is, hogy nem csak a háromszéki falvakban, hanem Sepsiszentgyörgyön is szerveznek üveggyűjtést, április 12-13-án. Ezzel kapcsolatosan a TEGA a későbbiekben közöl részleteket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?