Italcsomagolások visszaváltása: városon akadozik, falun nem létezik

Gyűlnek a tapasztalatok a betétdíjas visszaváltási rendszer működésével kapcsolatban nemcsak intézményi szinten, hanem szerkesztőségünk tagjai is levonták a következtetéseiket. Míg városon hol hatékonyan, hol akadozva, de vissza lehet váltani az átvevő automatáknál az italcsomagolásokat, amire vásárláskor kifizettük a plusz 50 banit, faluhelyen még többnyire az sem tiszta, mit is kellene tenni, hogy bekerüljenek a rendszerbe, amire egyébként törvény kötelezi a kereskedőket. Összefoglaljuk, eddig mit tapasztaltunk.

Nagyvárosban, Kolozsváron élő kollégáink többnyire a Lidl vagy Kaufland melletti átvevő automatákat használták eddig több-kevesebb sikerrel, hogy visszaváltsák darabonként 50 baniért a RetuRO-logós palackokat.

Fotó: Székely ZitaVolt, aki félórát töltött egy bevásárlótáskányi pillepalackkal az automatánál, mert egy-egy darabot többször is visszadobott a gép. Hívott egy bolti dolgozót, aki végül nem érkezett meg. Nem kicsit volt kellemetlen, mert a háta mögött sor alakult ki, és okos tanácsokkal, végül segítséggel látták el a sorban állók. Három utalványt is kapott, mert ennyi részben sikerült bejuttatni végül a csomagolásokat. Mircea Fechet miniszter szerint egyébként a környezetvédelmi őrséget kell értesíteni, ha egy automata nem fogadja el az italcsomagolást. Néhány nappal ezelőtt pedig azt mondta, a DCNews szerint, hogy dolgoznak egy kormányhatározat-tervezeten, mely szerint, ha az automata nem működik, kötelesek visszaváltani az azt működtető boltban kézi átvétellel. 

Visszaváltó automata | Fotó: Ferencz HunorA visszaváltott csomagolásokért kapott utalvány az adott szupermarketben le is vásárolható, ez egyik üzletben gördülékenyen megy, máshol megtörtént – szintén kollégánk beszámolója szerint, hogy az ő utalványát (voucherét) a kasszánál egyszerűen nem sikerült beolvasni, így ekkor nem tudta levásárolni a beváltott palackok, alumíniumdobozok értékét.  Az egyik Kolozsvár közeli Profiban, ahol kézi átvétellel válthatók vissza a csomagolások, annyi utalványt adnak, ahány darab palackot visszaviszünk. Ehhez, tapasztalataink szerint, nem is olvassák be az italcsomagolások kódjait, csak megszámolják, hány darab van a vásárló zakcsójában. Ha nemcsak visszaváltunk, hanem vásárolunk is, akkor levonják a vásárlás értékéből a palackokét.

Fotó forrása: Mircea Fechet Facebook-oldala

A kézi átvételre is időt kell szánni

Kisvárosban hasonló a helyzet. Kézdivásárhelyen egyelőre kevés a visszaváltó pont. Két szupermarket működtet ilyen automatát, ami utalványt ad a palackokért, alumíniumdobozokért. A kisebb boltokban, ahol kézi átvétel történik, darabjáért az 50 banit kaphatja meg, aki visszaviszi a csomagolásokat, már ha el nem ment tőle a kedve egyszeri próbálkozás után. Tudósítónk beszámolója szerint ugyanis 20 percig is eltarthat, míg az eladó egyenként beszkenneli a kiürült palackokat, ugyanis nehézkes a kódok beolvasása, időnként nem fogadja el vagy nem fogadja el elsőre a rendszer azokat.

Falun csak hallottak róla

Kézdiszentléleki üzletben érdeklődve kiderült, tudnak az intézkedésről, eleget is tennének neki, de azt mondják, nincs tisztázva hogy ki viszi el a begyűjtött pillepalackokat. Hasonló választ adtak Kézdialmáson is: nem tudják elvenni a palackokat, mert senki nem kötött a céggel szerződést, nincs tisztázva a tárolás mikéntje és természetesen az elszállítás kérdése is „levegőben lóg”. A Sepsiszentgyörgyhöz közeli Árkoson sincs átvevőpont, júniusra ígéri az egyik helyi boltos, hogy indul nála is a visszaváltás.

Fechet bizakodik és elégedetlenkedik

Maga a programot bevezető és a kezelő vállalatban, a RetuRO-ban résztulajdonos környezetvédelmi minisztérium sem tejesen elégedett a rendszer működésével. Mircea Fechet tárcavezető hol optimista, hol elégedetlen hangon szól a betétdíjas rendszer működéséről.

Fotó: képernyőmentés

Nemrég arról számolt be, hogy maga is tapasztalt hibákat, például, hogy túl apró az ambalaj cu garanție [visszaváltható csomagolás – szerk. megj.] felirat, hogy időnként nem fogad el egy-egy csomagolást az automata, hogy a kisboltosok nem álltak még be a rendszerbe, de szerinte ezek a gondok fokozatosan megoldódnak.Máskor viszont amiatt elégedetlenkedett, mert kiderült, képtelen a RetuRO tartani a lépést, és a kereskedőknél felgyűlt a begyűjtött csomagolás.

Nem férnek már a palackok | Fotó: Székely ZitaEzenkívül támadói is vannak: összesen 17, köztük nagy vízpalackozók és borászatok perelik az államot, nem hajlandók elfogadni a meghatározott feltételeket. Fechet azonban, mint mondta, kitart, mivel szerinte ez a legjobb dolog, ami Romániában történt a hulladékgazdálkodás terén az elmúlt 30 évben. Március elején elmondta, míg decemberben 30 ezer darabot, januárban kétmilliót, februárban 18 millió csomagolóanyagot váltottak vissza, most már naponta legalább egymillió italcsomagolást váltanak be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?