Csúfot űznek a szemetüket szelektíven gyűjtőkből – drónfelvételen mutatja egy civil aktivista, mi hever a pataréti lerakóban (VIDEÓ)

Csúfot űznek azokból, akik szelektíven gyűjtik a szemetet Kolozsváron – erre hívta fel a figyelmet Szakáts István környezetvédelmi aktivista újabb drónfelvételeivel a pataréti szemétlerakóról. Bejegyzésében kiemeli: kibontatlanul hevernek a szemeteszsákok, matracok, sörös láda és mindenféle szemét áll halomban, szó sincs hulladékválogatásról az Integrált Hulladékgazdálkodási Központban.

A drónfelvételt a Clujul Civic Facebook-oldalon osztotta meg. A hulladékbegyűjtéssel és -kezeléssel megbízott Supercom vállalat tavaly nyáron ígérte a Maszolnak, legfeljebb egy hónap és meglátogathatja a sajtó a hulldékgazdálkodási központot.

„Tegnap (csütörtökön – szerk. megj.) az a megtiszteltetés ért, hogy egy brit diplomatával, egy világszintű nagy szervezet képviselőjével együtt készítettünk drónfelvételt a Kolozs Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Központról. A vödrökön, sörösládákon, szagelszívókon, babakocsikon és matracokon kívül több ezer kibontatlan szemeteszsákot filmeztünk a lerakóban, ahol tenyérnyinél nagyobb tárgyak nem szabadna legyenek. Biztosítottam, hogy jól lát. Hogy amit lát, az nem egyszerűen egy környezetvédelmi bűncselekmény, hanem egy előre megfontolt, évek óta folyamatosan zajló cselekedet, amiről a városháza, a megyei tanács, a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrség és a megyei környezetvédelmi ügynökség tud” – írja április 11-i bejegyzésében a Clujul Civic Facebook-oldalon Szakáts István, akinek drónfelvételét is mutatjuk. 

Azt is megjegyzi, még egy 2x2 méteres Placido Domingo-plakát is hevert a lerakóban. „A napokban jön a buldózer, hogy ezt is a föld alá temesse” – írja még, és kifejti, mennyire csúfot űznek azokból, akik jóhiszeműen, válogatva gyűjtik a megfelelő zsákokba a szemetet.

Fotó: képernyőmentés

„Tisztelt polgárok! Gondoljanak a jóhiszeműségükre, a napi erőfeszítéseikre, hogy színes zsákokba válogassák a szemetüket – mint törekvő európai polgárok. Önök bolondok. Hiába fáradoznak. Az integrált hulladékkezelőnél nemhogy nem válogatják, de még csak ki sem bontják a zsákokat. Egyszerűen csak beöntik egyenesen a gödörbe. Több tízezer zsák van ott. Hogy érzed magad ettől? Talán még soha senki nem űzött ennyire csúfot belőletek” – áll a Clujul Civic csoportban közzétett bejegyzésében.

A Maszol a hulladékkezeléssel kapcsolatban tavaly augusztusban kérdezte meg a hulladékbegyűjtéssel és -kezeléssel megbízott Supercom vállalat Kolozs megyei részlegének igazgatóját, aki akkor azt állította, vannak hiányosságok, de a háztartási szemetet biztosan nem öntik egy helyre a szelektív szeméttel a begyűjtéskor. Nem tagadta, hogy sok tonnányi szemét van a hulladékkezelési központnál, viszont arra hivatkozott, így vették át 2023. májusának végén, és néhány hónap nem volt elegendő megoldani, átválogatni ekkora mennyiséget, de dolgoznak rajta. A Supercom Kolozs megyei részlegét akkor azért is kerestük, mert szerettük volna meglátogatni a Kolozs Megyei Integrált Hulladékkezelési Központot.  Az igazgató ígéretet tett, legfeljebb egy hónap múlva várják a sajtót látogatásra, majd ekkor válaszol további kérdésekre. Azóta sem hívtak.

A Maszolnak akkor Szakáts István elmondta, ő az utóbbi években évente többször jelentette a szemétlerakóban tapasztalt problémákat a környezetvédelmi őrségnek, de mindig azt a választ kapta, hogy kimentek, találtak problémákat, és utasították a hulladékkezelő céget, hogy hozza helyre azokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?