Vízszennyezés-riadó Bihar megyében – Veszélyben a váradiak csapvize?

Szennyezési riasztást adtak ki csütörtökön Bihar megyében, miután beomlott egy bányaakna, és a Bárod-patakban vörösre színeződött a víz.

A bánya valószínűleg a vasárnapi 2,9-es erősségű földrengés miatt omlott be, tájékoztat a Román Vízügyi Igazgatóság. A Sebes-Körös mellékágán több ponton vettek vízmintát, az első eredmények a nap folyamán várhatóak.

Fotók: Román Vízügyi Igazgatóság Facebook oldala
Az igazgatóság felügyelői azután mentek ki ellenőrizni a helyszínre, hogy bejelentéseket kaptak arról, hogy a víz vörösre színeződött. A közelben van egy bánya, amely már 50 éve nem üzemel, a tárna beomlása összefüggésbe hozható a vasárnap reggel Bihar megyében regisztrált 2,9-es erősségű földrengéssel, tájékoztat Facebook-oldalán az igazgatóság. Kiadták a riasztást, ezzel egyidejűleg értesítették a felhasználókat, hogy a technológiai folyamataikat igazítsák úgy, hogy megfelelően kezeljék a szennyezett vizet. A bányaalagútból kibocsátott vízmennyiséget másodpercenként 0,5 köbméterre becsülik, a Sebes-Körösben 10–12-szeres mértékben hígul a szennyezés koncentrációja. Ennek ellenére a hatása az alsólugosi víztározóig terjed. Az igazgatóság műszaki személyzete továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, amíg a jelenség meg nem szűnik, és a víz nem kerül a normális minőségi határértékek közé, tájékoztatnak a bejegyzésben.Hantz Péter biofizikus és kutatóbúvár aki a különleges, extrém környezetek, köztük bányapatakok vizének és iszapjának mikrobiális ökoszisztémáit vizsgálja, azt tapasztalta, hogy a bezárt és működő bányák vizei tisztításának elhanyagolása miatt egyes patakokban és folyókban a cink, réz, nikkel, alumínium, kobalt, ólom, higany, uránium és más anyagok koncentrációja a megengedett értékek sokszorosa.

A biofizikus a Maszol kérésére korábban elmagyarázta: a felelőtlenül kezelt, bezárt és működő bányák egyrészt lassan pusztító, krónikus szennyezést okoznak, másrészt pedig egy jelentősebb esőzés nagy mennyiségű szennyezett iszapot moshat ki a tárnákból, meddőhányókból vagy ülepítő tavakból, ami látványos környezeti katasztrófákhoz vezet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?