Vízszennyeződés Bihar megyében – mit mutat a vízminta laboratóriumi elemzése?

Megemelkedett a vas, a mangán és a cink szintje azokban a folyóvizekben, amelyet érintett a Bihar megyében csütörtökön beomlott bányaakna okozta szennyeződés.

Emlékezetes, hogy a Báród-patak vize vörösre színeződött, és számítottak arra, hogy a bányaalagútból kibocsátott vízmennyiségnek a hígulás ellenére is hatása lesz jó pár kilométeren át.

A Vízügyi Igazgatóság pénteki tájékoztatása alapján öt különböző pontnál vettek vízmintát. Köztük a Sebes-Körös folyóból, többek között Élesd és Tinód környékén is. Ezeknek a laboratóriumi elemzése mutatott ki megemelkedett vas, mangán és cink szintet, ugyanakkor a víz oxigéntartalma és kémhatása (pH) a normális értékek között volt. A halállományból sem pusztultak el példányok a szennyeződés következtében.

Facebook-oldalán a szakhatóság azt írta, hogy a báródsomosi (Cornițel) egykori bányából származó szennyeződés mintegy 4 kilométernyire az alsólugasi víztározótól oldódott fel a Sebes-Körös-ben,17 km-es távon . Az oldódás és a lerakódás következtében a szennyeződés csökkent Élesd környékén, egy heves esőzés viszont mozgásba hozhatja a lerakódásokat, ami megváltoztathatja a víz állapotát.

Mint beszámoltunk róla, a bánya valószínűleg a vasárnapi 2,9-es erősségű földrengés miatt omlott be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?