FRISSÍTVE - A hulladékgazdálkodás legmodernebb technológiáit mutatta be Tánczos Barna Kolozsváron

A hulladékgazdálkodásban alkalmazható legmodernebb technológiákat tették közszemlére a kincses városban a Kolozsvár Aréna melletti téren. Nem messze a helyszíntől zajlott a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesülete végrehajtó bizottságának ülése, amelyen részt vett Tánczos Barna környezetvédelmi, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter is. A tárcavezető a polgármesterek társaságában tekintette meg a városi stadion mellett kiállított modern eszközöket, majd – az esős, hűvös időre, illetve a már bőrig ázott újságírókra való tekintettel – mindenki visszatérhetett a konferenciaterembe, ahol Emil Boc kolozsvári polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót.

Tánczos Barna közölte, a párbeszéd mindig előre viszi az ügyeket és ezért is fontos a kolozsvári találkozó, amelyen a megyei jogú városok polgármestereivel megtárgyalták a legfontosabb problémákat és igyekeztek ezekre megoldást is találni. A tárcavezető kiemelte: szeptember 15-én hirdeti meg a környezetvédelmi minisztérium az első hulladékgazdálkodási pályázatot az önkormányzatok számára az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv (PNRR) keretében. Ezzel segítik az önkormányzatokat abban, hogy bevezethessék az ötfrakciós szemétgyűjtést, ami „civilizált, európai” megoldást jelent a válogatott hulladék gyűjtésére, tárolására és újrahasznosítására.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter és Emil Boc, Kolozsvár polgármestere a kincses városban | Fotók: Borsi Balázs

„Mérettől vagy a lakosság számától függetlenül minden városbak lehetősége lesz arra, hogy bevezethesse ezt a rendszert. Egyes megoldások összetettek és drágák, mások egyszerűek és elérhetők a kisvárosok számára is” – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, valamennyi lehetővé teszi a szemétgyűjtés elektronikai úton történő valós idejű nyomon követesét. A digitalizált hulladékszigetek építésére 200,1 millió euró áll rendelkezésre a PNRR-ben.

A hulladékszigetek föld alatti vagy föld feletti konténerekből állhatnak, amelyek védve vannak a jogosulatlan felhasználók és a rongálók ellen. A konténereket speciális kártyákkal nyithatják ki a jogosultak, GSM adatközlő eszközzel vannak ellátva, valamit felhasználói adatbázissal és az önkormányzat számára számlákat kiállító felhasználói felülettel.

Az környezetvédelmi szaktárca Kolozsváron, a városi stadion mellett szervezte meg a digitalizált hulladékszigeteket bemutató kiállítást, melyen a hulladékgazdálkodás területén intelligens berendezéseket és technológiákat forgalmazó szakvállalatok vesznek részt. A digitális hulladékgyűjtő szigeteket bárki megtekintheti pénteken 11–16 óra között, valamint ezek működésébe is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere elmondta, a megyei jogú városok szövetségének képviselői, illetve Tánczos Barna szakminiszter jelenlétében főleg azok a problémák kerültek napirendre, amelyekben érintett a környezetvédelmi minisztérium is. Emil Boc kiemelte a nemrég bejelentett új roncsautóprogramot, amely szerint azok is megkapják 15 évnél idősebb autójuk leadása esetén a 3000 lejes támogatást, amennyiben nem vásárolnak új járművet. Az igénylők kifizetése azonban a jelenlegi állás szerint az önkormányzatok feladata, amelyek utólag a támogatás felét elszámolhatják a környezetvédelmi minisztériumnál, de csak utólag. Tehát jelen esetben az új roncsautóprogramot fele-fele arányban az önkormányzatok és a Környezetvédelmi Alap finanszírozza, de a polgármesteri hivataloknak meg kell előlegezniük a teljes összeget, és az Alap részét csak utólag kapják meg. Emil Boc szerint ez mérhetetlenül nagy terhet ró a helyi önkormányzatokra, ezért egy olyan megoldást igyekeztek találni, amely lehetőleg mindenkinek megfelel.

A kolozsvári polgármester többször is megköszönte Tánczos Barna nyitottságát és segítőkészségét, majd közölte, a pénteki találkozón alaposan átbeszélték a problémát, a miniszter meghallgatta a polgármesterek aggályait és javaslatait, majd egy olyan megoldás körvonalazódott, amely szerint a helyi önkormányzatok is kiveszik a részüket a programban, hogy „megszabadulhassanak” a sokszor közterületeken parkoló autóroncsoktól, ugyanakkor a minisztériumi rendszer is legyen hatékony. Emil Boc elmondta, az a megoldás született, hogy a 15 évnél öregebb autók esetében, akik kihúzatják a forgalomból és leadják járművüket, igényelhetik és megkapják a 3000 lejes támogatást akkor is, ha nem vesznek új járművet, azonban a ennek a támogatásnak a 80 százalékát, vagyis 2400 lejt a Környezetvédelmi Alap, a fennmaradó 20 százalékot kitevő 600 lejt pedig a helyi költségvetésből fedezik.

Kolozsvár polgármestere a városi stadion melletti kiállításon látható eszközökről elmondta, a modern hulladékgazdálkodási és szelektív szemétgyűjtési technológiák alkalmazásával „megváltoztatják Romániát”, és nagy segítséget jelent a környezetvédelmi minisztérium által meghirdetett program ezeknek a beszerzésére az országos helyreállítási program keretében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg