Építkezési és nagyméretű hulladékok gyűjtőhálózatát építik ki

A környezetvédelmi tárca a helyi önkormányzatok támogatása érdekében az országos helyreállítási terven (PNRR) keresztül 83,7 millió eurót különített el önkéntes alapon működő integrált szelektív gyűjtőközpontok építésére – jelentette be szerdán Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter.

„Az építési hulladék megfelelő tárolása és újrahasznosítása az egyik legnagyobb kihívást jelenti a nagyvárosok számára. Szerdán azoknak az önkormányzatoknak a képviselőivel egyeztettünk, amelyekben ezek a gyűjtőközpontok épülnek majd. Tizenöt ilyen központ építését finanszírozzuk, kettő a Bukarest-Ilfov régióban, a többi pedig az ország nagyvárosaiban épülhet, a gyűjtőhálózatot pedig több mint 500 gyűjtőközpont egészíti majd ki a kisebb településeken” – írta Facebook-oldalán az RMDSZ-es miniszter.

Tánczos szerint a cél az, hogy legyenek olyan gyűjtőhelyek, ahová a lakosság elviheti azt a hulladékot, amelyet nem szállítanak el a kukások. Ezekben a központokban elkülönítve lehet majd tárolni az építési hulladékot, régi bútorokat, biológiailag lebomló hulladékokat, veszélyes hulladékokat, használt gumiabroncsokat. Ezenkívül a nagy gyűjtőplatformokat olyan berendezésekkel látják el, amelyek előkészítik a nagyméretű hulladékok hasznosítását és értékesítését.

A miniszter szerint a szerdai megbeszélés következtetése, hogy az önkormányzatok keresik a megoldásokat, és több helyen már megkezdték a gyűjtőközpontok építésének előkészítését. Hamarosan véglegesítik a finanszírozási útmutatót és kiírják a pályázati felhívást is – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?