Nem emelkedik a szemétszállítás díja Kolozsváron, de a költségek jelentősen nőttek

Nem emelkedik a szemétszállítási díj a kolozsvári lakosok számára - tájékoztat a polgármesteri hivatal közleményben. Az önkormányzat átvállalja annak az összegnek a kifizetését, amellyel megnövekedett a hulladéktárolási, és a mechanikai-biológiai hulladékkezelési díj a Kolozs Megyei Integrált Hulladéklerakó részleges megnyitása miatt. 

Az ideiglenes szeméttároló feltelése miatt mostantól az integrált hulladéklerakóban helyezik el a kolozsváriaktól begyűtött hulladékot a szemétszállító vállalatok. Az új, korszerű szemétfeldolgozásra, kezelésre és raktározásra alkalmas Integrált Hulladéklerakó csak részlegesen készült el, a Kolozs Megyei Tanácshoz tartozó létesítményt a tervek szerint jövőre fejezik be. 

A hulladékfeldolgozás egyelőre nem zajlik költséghatékony módon: jelenleg tonnánként 257,36 lejes díj fejében rakható le a begyűjtött hulladék a szemétfeldolgozó technológiák teljeskörű kiépüléséig. Ehhez képest az ideiglenes szemétlerakóban 91 lej volt ez a költség. A szemétkezelési többletköltséget Kolozsvár önkormányzata átvállalja, így a kolozsváriak továbbra is 10,93 lejt fizetnek havonta a szolgáltatásért.

Az önkormányzat a tanácsülés napján talált megoldást a többletköltség átvállalására, eredetileg 32%-kal, azaz 14,43 lejre nőtt volna a lakosság által havonta kifizetendő szemétszállítási díj.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?