banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Szatmárnémetiben önállóságra nevelik a gyerekeket

A Szatmárnémetiben működő Hans Lindner Alapítvány két szakkört is indít, amellyel önállóságra próbálják nevelni már a következő generáció – a jelenlegi V.-VIII. osztályos diákok – tagjait. A foglalkozások iránt pedig nagy a kereslet, most épp a lehetőségek és időpontok körének bővítésén dolgoznak.

Fotó: Hans Lindner AlapítványGyakorta hallani a romániai oktatási rendszer hátrányairól, a túlzottan elméleti oktatásról a legtöbb szinten. Ezen próbál változtatni a Hans Lindner Alapítvány, amely gyakorlati foglalkozásokat szervez gyerekeknek.  

A gyerekeket hetente egyszer, a hétköznap délután szervezett Tini Konyha és Kreatív Barkács Klubba várják Szatmárnémetiben, ahol szakemberektől tanulhatnak alapismereteket. Szakszerűen berendezett tankonyha és tanműhely várja mindazokat, akik az iskolai órákon túl többet szeretnének tudni, gyakorlati készségekre akarnak szert tenni, a jó hangulatú és kellemes környezetben szeretnék képességeiket fejleszteni.

A főzőszakkörben a gyerekek megismerkedhetnek a sütés, főzés alapvető folyamataival, egyszerű, lehetőleg természetes alapanyagokkal, megtanulnak környezettudatosan gazdálkodni, előkészíteni a zöldségféléket, tejtermékeket. Általában olyan egyszerű ételeket fognak készíteni, melyeket akár otthon is el fognak tudni készíteni segítség nélkül. A Tini Konyha keretén belül készítenek majd ünnepkörökhöz kapcsolódó ételeket, pl. palacsintaféléket, salátákat, szendvicseket vagy éppen süteményeket.

„Szeretnénk, ha a gyerekek megéreznék, megtapasztalnák a közös főzés örömét, megtanulnák az alapvető konyhai fortélyokat, megismernék a fűszerek világát, a különböző konyhai fogások neveit és a közös, nagyobb társaságban történő étkezések nyújtotta örömöt.  A főzés mostanában divat, de nem véletlenül, hiszen idő, odafigyelés és ügyesség kell ahhoz, hogy ehető, ízletes eredményt érjünk el. Mindeközben kikapcsol, szórakoztat. Fejleszti a koncentrációt, a logikai érzéket, a figyelmet és nem utolsó sorban az esztétikai és kritikai érzéket. Emellett kihívást is jelent, hiszen újabb és újabb ízeket kell megkóstolni, összehangolni” – mondja Koczinger Tibor, az alapítvány igazgatója.

A Barkács Klubot technikai, elektrotechnikai érdeklődésű gyerekek részére szervezik. A foglalkozások nyomán fejlődik a gyerekek problémamegoldási készsége, technikai tudása, eszközhasználata. Megtanulnak szerszámokat és anyagokat kiválasztani és használni, apró mozgó, világító, hangokat kiadó szerkezeteket kitalálni és megtanulják ezeket összeállítani, javítani.

„Nagy az igény, sok az érdeklődő, van, hogy egész osztály jelentkezik, hogy szeretne gyakorlati foglakozásokra jönni hozzánk. Sajnos a lehetőségeink végesek, egyelőre nincsenek akár 35 diák befogadására és foglalkoztatására alkalmas tereink, de keressük a megoldást. Az Iskola másként időszakra is kaptunk már felkéséreket, gyerekeknek tanítjuk majd meg a barkácsolást, elektrotechnikát, szövés-fonást, agyagozást, vagy éppen a fotózást. Ez a rész még szervezés alatt áll, de igyekszünk mielőbb konkrétumokkal szolgálni” – magyarázza Koczinger.

Az alapítvány egyébként 25 éves története során több alkalommal is szervezett képzéseket és foglalkozásokat fiataloknak, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal több szociális projektet bonyolítottak, a Reménysugár programban daganatos betegségben szenvedő gyerekeket és családjukat segítették és segítik a mai napig. 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?