banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Szatmár megye legnagyobb magyar középiskolájának kicsengetésén jártunk

Véget ért az iskola a 12. osztályosok számára, könnyes búcsút vesznek egymástól és tanáraiktól. Így történt ez csütörtökön Szatmárnémetiben is, ahol Szatmár megye legnagyobb magyar középiskolájában, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban hat végzős osztályból 164 diák mondott búcsút az iskolapadnak. (A képekre kattintva galéria nyílik. A fotók a szerző felvételei.)

Az ünnepélyes bevonulást követően kezdetét vette a felszólalásokkal sora, amelyet versek és dalok színesítettek.

Dalokkal és versekkel tették ünnepélyessé a hangulatot

„Mindenki, aki eddig körülvett benneteket, tanáraitok, szüleitek, a család, arra készített fel, hogy ezt a helyet a magatok számára megtaláljátok. Az otthon melege, az iskola még akár olykor unalmasnak tűnő, de hétköznapjaitok biztonságát nyújtó rutinja, a szatmári utcák ismerős hangulata a tietek volt és helyetek volt benne. Most azonban új világ vár, kihívásokkal, olykor csalódásokkal, de ugyanakkor reményekkel teli. S még bennetek az új várásának izgalma izzik, bennünk az utatokra bocsátók lelkében a féltés és aggodalom. De tudjuk, hogy ez a dolgok rendje, és hisszük hogy megálljátok a helyetek. Nem lesz könnyű, egy járványhelyzetből épp felocsúdó, háború és gazdasági válság szélén billegő világban kell majd boldogulnotok.  Egyetlen nemzedéknek sem könnyű az útra indulás, s ti már megtapasztaltátok, hogyan fordulhat fel pillanatok alatt az ismert világ. De azt is megtapasztaltátok, hogy a legelkeserítőbbnek tűnő helyzetekből is van kiút, és egyszer minden vihar után kisüt a nap. Nem elkeseredni kell soha, hanem kiutat keresni, dolgozni, meglelni a rossz helyzetekben is a jó lehetőségét. Megtapasztaltátok, hogy fontos az emberi kapcsolat, fontos, hogy legyen, kihez fordulni, hogy a bajban összefogni kell, egymást segíteni kell, akkor mindig könnyebbé válik a teher” – búcsúzott a végzősöktől a főgimnázium igazgatónője, Pataki Enikő.

A ballagási ünnepségen fellépett az iskola saját zenekara és Fülemüle kórusa, a ballagók nevében Puskás Panna, XII.D osztályos diáklány mondott búcsúbeszédet.

Megható pillanat volt a kulcsátadás ceremóniája, amely szerint a végzősök átadják az iskola kulcsát a következő végzős, azaz jelenleg a XI. osztályt befejező diákoknak. „A kulcsátadók üzenete: »Vigyázzatok felelősséggel második otthonunkra, a Kölcseyre!« A kulcsátvevők ígérete: »Megőrizzük és továbbadjuk a kulcsot«” – hangzott el most is, mint minden évben. 

A Kölcseyben idén több évfolyamelsőt is hirdettek, akik színtízes átlaggal búcsúztak a 12. osztálytól. Az iskolában számos olyan diák tanul, aki a jó tanulmányi eredmények mellett a kulturális vagy diákönkormányzati szerepet is vállal. Számos díjazottnak magas szintű német vagy angol nyelvvizsgája van, többen is neves európai egyetemekre már felvételt nyertek.

Az esemény egyik csúcspontja a búcsúzás mellett a díjazás volt. A diákok számos kategóriában vehettek át díjakat tanulmányi eredményeik vagy éppen diáktanácsi vagy kulturális tevékenységük miatt. A ballagás hagyományosan kiemelkedő pillanata viszont a Kölcsey Nagydíj átadása.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium szülői bizottsága 2011-ben úgy döntött, hogy olyan díjat alapít, amellyel minden évben jelképesen megköszönik, és elismerik egy pedagógus munkáját. A Kölcsey Nagydíj arany fokozatát mindig olyan pedagógus kapja, aki egyike azoknak az embereknek, aki az iskola alappilléreivé váltak.

A Kölcsey Nagydíj idei díjazottja Téglás József

„Szerencsés az az iskola, amely ilyen pedagógusokkal büszkélkedhet, szerencsések a kollégák és a gyerekek, akik tőle tanulhatnak. A Kölcsey Nagydíjat idén olyan kollégánk kapja, aki ezen kevés pedagógusok egyike, tudásával, finom humorával, lényének minden rezdülésével nevel. Soha nem csak oktat. Szívügye az iskola, családja minden osztály, gyermeke minden tanítvány. Sok ezer olyan diák van, aki ma is szeretettel gondol rá, szívesen visszajön hozzá egy jó szóért, egy jóízű beszélgetésért. Ha netán Budapesten járt egy osztálykirándulással, máris jöttek a volt diákok, híre ment, hogy ott van, s örömmel köszöntötték. Mi a titka? Hitelessége, tudása, őszintesége, a kíváncsiság és a szeretet, amivel tanítványai felé fordul. Közvetlensége mindig meghódítja a soron következő diáknemzedék lelkét, és bizony nem ritka, hogy egykori diákjai saját oszijukhoz már mint gyermekük osztályfőnökéhez térnek vissza szülői értekezletre. Kedves mindenkori olajbogyói cinkos rákacsintásából a szeretet árad, és ez a szeretet veszi őt körbe osztályban, tanáriban egyaránt. A Kölcsey Nagydíj idei díjazottja Téglás József tanár úr” – jelentette be Pataki Enikő igazgató. Az iskola magyartanára meglepve és meghatottan vette át az elismerést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
Átadták az iskola kulcsát a tizenegyedikeseknek
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?