banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Erdély-szerte búcsúznak a ballagók – az ünnepségeken be kell tartani a járványügyi szabályokat

Számos ballagás zajlik a napokban Erdély-szerte. Végre személyes jelenléttel, de mivel a pandémiát még mindig nem tudjuk magunk mögött, a megelőző intézkedésekre továbbra is oda kell figyelni. Van, ahol csak oltási igazolással engedik be a végzősök hozzátartozóit, de gondoltak azokra is, akik nem védettek a koronavírussal szemben. Erdélyi iskolák vezetőit kérdeztünk arról, idén hogyan készülnek diákjaik búcsúztatására.Ballagás a Nagyváradi Művészeti Líceumben | Fotó: Borsi Balázs

A kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum végzősei június 5-én, szombaton ballagnak az iskola udvarán, tudtuk meg Timár Ágnes igazgatótól. Idén minden végzős diáknak három hozzátartozója vehet részt az eseményen, a családtagok egymás mellett ülnek, de a többi széket egymástól megfelelő távolságra helyezik el. A résztvevőknek oltási igazolást vagy negatív tesztet kell felmutatniuk.

„Nálunk normális körülmények között tele van az udvar, nagyon sokan összegyűlnek, de ezt most nem engedhetjük meg, muszáj a létszámot ellenőriznünk. 83 ballagónk van idén, ehhez hozzájön a tanári kar, és minden ballagónak három rokona, ez a maximális létszám, ami megengedett. A ballagás ugyanúgy fog zajlani, mint az eddigi években, annyi különbséggel, hogy maszkban ülünk” – nyilatkozta az iskolaigazgató.

Az apáczaisok júliusra terveznek

Vörös Alpártól, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatójától megtudtuk, iskolájukban a ballagást július 3-án tartják, az érettségi után. A dátumválasztást az indokolja, hogy szerintük ekkor tartható meg a legbiztonságosabb körülmények között az esemény, a tavaly is így volt. Az ünnepségen a családtagok korlátozott létszámban vehetnek részt, ám mivel júliusban lesz, még várják, hogy hogyan alakulnak addigra a korlátozások, még nem döntöttek a ballagás minden részletéről.

„Forgatókönyv szempontjából ugyanaz lesz, mint eddig, tavaly sem volt eltérés az eddigi évektől, csak a helyszín volt más. Az elmúlt évek hagyománya az volt, hogy a Kétágú Református templomban tartottuk a ballagást, a tavaly azonban az iskola udvarára kényszerültünk. Jelenleg még az sem dőlt el, hogy mi lesz a helyszín, nemrég merült fel annak a lehetősége, hogy megtarthatnánk a templomban is” – részletete az iskolaigazgató. Hozzátette, elvileg van rá lehetőség, hogy a templomban ballagjanak a diákok, mivel nemrég ott tartották meg a konfirmálást is, ötszáz fővel, ez a létszám nekik is megfelelne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nagyváradon gondolnak azokra is, akik nincsenek beoltva

Nagyváradon számos tanintézetben már megtartották a végzősök ballagását – így például a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban vagy a Művészeti Líceumban. Az Ady Endre Elméleti Líceumban a ballagást szombaton 11 órától rendezik meg az iskola udvarán. Vad Márta igazgatótól megtudtuk, az iskolai ünnepségen csak azok a hozzátartozók vehetnek részt, akik előzetesen regisztrálták magukat és rendelkeznek oltási igazolással.

Az intézményvezető elmondta, idén némileg változtattak a ballagási szokáson, hogy azok a szülők, barátok, rokonok se maradjanak le az ünnepi pillanatokról, akik még nincsenek beoltva és nem mehetnek be az udvarba. Közlése szerint a tizenkettedikes diákok az Adyban ezúttal nem a folyosókon járják végig a tanintézetet, hanem a polgármesteri hivatal engedélyével az utcán, tehát sorban kilépnek majd az iskola kapuján és megkerülik az épülettömböt.

A második legnagyobb létszámú végzős évfolyam búcsúzik Csíkszeredában

Csíkszeredában is több iskolában már lebonyolították a kicsengetést. Pénteken búcsúzott a végzős diákoktól a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium, a ceremóniát a szokásos helyszínen, az iskola mögötti udvaron, illetve sportpályán tartották. Varga László iskolaigazgató előzetesen elmondta, az idei ballagás annyiban más, hogy valamivel rövidebb és a szülők, hozzátartozók ezúttal nem mehetnek be az iskola épületébe. A távolságtartást és a maszkviselés szabályát be kellett tartani, a diákok szűk családja vehetett részt az ünnepségen. Hat osztály 169 végzős diákja búcsúzott el a nagy hagyományokkal bíró iskolától, Varga László szerint ez Erdélyben a második legnagyobb létszámú végzős évfolyam a Bolyai Farkas Elméleti Líceum után.

Szentmise keretén belül búcsúztatja el a végzők diákokat a csíksomlyói kegytemplomban a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium – tájékoztatta a Maszolt Tamás Levente igazgató. A tanintézmény vezetője elmondta: a szombaton, 11 órától kezdődő eseményen a közvetlen családtagok lehetnek jelen. A ballagók búcsúztatója és a hálaadó szentmise a maszkviselés és a távolságtartás betartása mellett zajlik majd, hangsúlyozta az iskolaigazgató.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?