„Nem szeretnénk búcsú nélkül elengedni gyermekeinket” – hagyományos ballagás nélkül maradhat egy generáció

Bár még több helyen él a remény, hogy ünnepélyes keretek között, ölelkezve, boldogan, vagy egymás vállán pityeregve tehetnek pontot iskolai tanulmányaik végére a 2019/2020-as tanév végzős diákjai, ennek lehetőségére egyelőre nem sok jel mutatkozik. Hagyományos ballagás nélkül maradhat egy generáció, viszont egyre gyakrabban hallani arról, hogy kreatív, online búcsúztatókban gondolkodnak az iskolák, mert nem szeretnék útravaló nélkül elengedni a gyermekek kezét. Erdélyi példákat gyűjtöttünk arról, hogyan készülnek az iskolák a tanév végi búcsúra. 

A végzős diákok személyes jelenléte nélkül, online megoldásokkal tervezi az idei ballagási ünnepség megtartását a Kájoni János Szakközépiskola és a Márton Áron Gimnázium Csíkszeredában. Sükösd Annamária, előbbi intézmény igazgatója megkeresésünkre elmondta: bár nem kaptak erre vonatkozóan utasításokat vagy ajánlásokat a tanfelügyelőségtől, minisztériumtól, a végzős osztályok osztályfőnökeivel egyeztetve az a megoldás született, hogy ha virtuálisan is, de megtartják a végzősök búcsúztatását.

„Az osztályfőnökök bejönnek az iskolába, feldíszítjük az érintett osztályokat, felkerülnek a táblákra az üzenetek is. A diákok online kapcsolódnak be az ünnepségbe, részt vesznek az osztályfőnöki órán, ezután megnéznek egy félórás összefoglalót a vezetőség üzeneteivel, a diákok képviselőinek búcsúztató beszédével, illetve néhány tanár szintén elköszön. Ezeket előre felvesszük, lesz ballagási ének, kicsengetés, képek az iskoláról” – részletezte az igazgató. 

Az osztályfőnökök virtuálisan kiosztják az okleveleket, könyveket, ballagási tarisznyát, amit majd június 2-a után személyesen is átvesznek a végzősök, amikor bemehetnek az iskolákba a felkészítők miatt, tudtuk meg. Az osztályok szeretnék, ha legalább ősszel meg lehetne tartani a szintén hagyományos banketteket is – mondta el Sükösd Annamária.

„Szeretnénk bensőséges ünnepséget”

Hasonló megoldást választott a Márton Áron Gimnázium vezetősége is. Az eredeti időpontban, május 27-én fogják megtartani a végzősök búcsúztatását a nagy múltú iskolában – tudtuk meg Varga László iskolaigazgatótól. „Az osztályfőnökökkel, szülőkkel és diákokkal konzultálva úgy döntöttünk, hogy virtuális ballagást fogunk szervezni erre a napra. Ennek keretében a 11. osztályok virtuálisan elbúcsúztatják, az osztályfőnökök online megtartják az osztályfőnöki órákat, és az iskola vezetősége is elbúcsúzik. Szeretnénk bensőséges ünnepséget, amennyire lehet” – fogalmazott az intézményvezető. 

A szülők is kivennék a részüket a virtuális ballagásból: szeretnének egy kisfilmet elkészíteni, amit szintén a ballagáson mutatnának be a diákoknak, és az érettségi tablókat is elkészítik a Márton Áron Gimnáziumban.

Van, ahol hagyományos lovas felvonulás marad el

Évről-évre látványos, népviseletes lovas felvonulás is tartozik a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnázium ballagási ünnepségéhez. Idén nem lesz lehetőségük a hagyományos búcsúztatás megtartására, ám valamilyen formában megtartják az eseményt – tájékoztatott Bálint Róbert iskolaigazgató. Mint az intézményvezető elmondta: szóba került, hogy halasszák szeptemberre a ballagást, ám nem lehet tudni, a végzett diákok közül, ki merre lesz abban az időszakban. 

„Beszéltünk a ballagás online megtartásáról, ám sok diák szeretné, ha hagyományos módon történne. Ez sajnos nem rajtunk múlik” – mondta Bálint Róbert. Az iskola szeretné megszervezni, hogy a végzősök kapják meg az alsóbb osztályok ajándékait, amelyek idén is elkészültek. Lehetőség szerint szentmise keretében történne meg az ajándékozás, amennyiben ezt a szabályok majd lehetővé teszik.

„Nem lehet búcsú nélkül elengedni a tanulókat”

Timár Ágnes, a Báthory István Elméleti Líceum igazgatója megkeresésünkre elmondta, filmmel készülnek végzős diákjaik nagy napjára. A kisfilmet a 11. osztályos tanulók vágják össze, és az utolsó iskolai napon Google Meet-találkozót tartanak a három ballagó évfolyammal. Ezen kívül hagyományos ballagást is terveznek, amelyet a szükségállapot lejárta utánra időzítenek, hiszen „nem lehet búcsú nélkül elengedni a tanulókat”.

Popa Márta, a János Zsigmond Unitárius Kollégium igazgatója arról számolt be, hogy az utolsó pillanatig reménykednek abban, megtarthatják a hagyományos ballagási ünnepségüket, még akkor is, ha nyárig vagy őszig várniuk kell a közös ünnepléssel. Nem mondanának le az eseményről, mert a diákok is vágynak a méltó búcsúztatásra, ezért amint a törvényes keretek lehetővé teszik, beiktatják a hagyományos ballagást. 

Hozzátette, addig sem tétlenkednek, hanem meglepetéssel készülnek végzőseik számára, ugyanis külön tanári csoport jött létre azért, hogy egy meglepetésvideót készítsen a végzősöknek, és május végén az online teret kihasználva, közös online búcsúztatást szervezzen nekik, amelyet a hozzátartozók és a barátok is végigkövethetnek. Az online ballagás során igyekeznek kreatívan eljárni, hogy az aktuális végzős évfolyam is méltóképpen ballaghasson el, de az igaziról semmiképpen sem mondanak le – hangsúlyozta az igazgató.

A kolozsvári Református Kollégium igazgatója arról beszélt: egyelőre csak terveket szövögetnek és gondolkodnak a ballagásról. Dr. Székely Árpád hozzátette, mindenképp szeretnék kivárni a május 15-ei bejelentéseket, mert azok alapján derül ki, hogy miként járhatnak el az idei évben. „Amíg nem tudunk semmi biztosat, nem szeretnénk elszólni magunkat” – magyarázta, hangsúlyozva, hogy az egészen bizonyos, hogy nem hagyják ünneplés nélkül a végzőseiket.

„Négy éven keresztül készülnek a búcsúra”

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója úgy vélte, a május 15-ei rendelkezések döntenek majd a ballagások sorsáról, de addig is reménykednek abban, hogy a hagyományos ballagást is megtarthatják. Két hónapos időintervallumot határoztak meg a napokban tartott tanári gyűlésükön, amelynek értelmében július 15. és szeptember 15. között keresnek egy napot, amikor a hagyományos ballagást is megszervezhetik valamilyen formában. 

A hagyományok betartása fontos, és ebbe nemcsak a ballagás, hanem a tanár-diák meccsek, a szerenádozás és a bankett is beletartozik, ezek nélkül nem engedhetik útjukra végzős osztályaikat, hiszen a diákság négy éven keresztül készül a tizenkettedikes búcsúfolyamatra – ismertette Mátéfi István. Kiemelte, a Bolyai arról is híres, hogy a ballagás napján rengeteg különdíjban részesíti végzőseit: a díjátadást idén megváltoztatták, a diákoknak online pályázati lehetőséget biztosítanak, és online értékelik a beküldött munkákat is. 

Május 28-án, a ballagás napján az iskola honlapja ünneplőbe öltözik, és egy rövid műsort sugároz végzősei tiszteletére. A műsor keretében megtekinthetik a szalagavatóra készült bemutatkozó filmecskéket, rövid beszédeket hallgathatnak, és – bár egymástól távol – az online térben közösen ünnepelhetnek. 

Ezek az évfolyamok „beírják magukat a történelembe”

Benedek Zsolt, a marosvásárhelyi Református Kollégium igazgatója őszintén beszélt arról, hogy mekkora szomorúság a diákok számára az ünnepi alkalom elmaradása. Ezért a tanári karral közösen igyekeznek tenni azért, hogy felvidíthassák végzőseiket: meglepetéssel készülnek, amiről nem árulhatunk el többet, hogy célba érhessen a gesztus, de az bizonyos, hogy az online tér és a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket megragadják annak érdekében, hogy a „különleges évfolyam” is részesülhessen ballagásban. 

Emellett reménykednek abban, hogy május 15. után legalább annyira enyhülnek a szabályozások, hogy a templomban összegyűlhetnek a tanárok és a diákok, hogy elköszönhessenek egymástól, természetesen betartva a kétméteres távolságot – részletezte az igazgató, hangsúlyozva, hogy a jelenlegi előírások szerint még egységes osztályfőnöki órát sem tarthatnának végzőseiknek, mert legfeljebb 10-en tartózkodhatnak a tantermekben, az osztályok pedig rendszerint közel 30 személyesek. Ha nem enyhülnek a rendelkezések, akkor online szervezik az utolsó osztályfőnöki órát azoknak az évfolyamoknak, amelyek a helyzetre való tekintettel „beírják magukat a történelembe”.

Az Elektromaros Technológiai Líceum aligazgatója rávilágított: szeretnének segíteni a végzőseiken, hiszen nagy terhet cipelnek ebben az időszakban. Örülnének, ha legalább egy utolsó osztályfőnöki órát tarthatnának az évfolyamoknak, bátorításként és búcsúzásként, ezért is bíznak abban, hogy a május 29-re időzített ballagásig még változnak a rendelkezések. Igyekeznek alkalmazkodni a szabályokhoz, ezért már gondoltak arra, hogy külön-külön tartanak utolsó órát a ballagóknak az iskola dísztermében, ahol a kért távolságot is betarthatják a diákok egymás között. 

Az, hogy legfeljebb 10 diák tartózkodhat az osztályban, őket is elszomorítja, hiszen az évfolyamok 28 tanulóból tevődnek össze, így a könnyítés érdekében online felületre is terveznek ballagást. A különböző platformokon üzenhetnek a végzősöknek, „találkozhatnak” velük, és még az utolsó osztályfőnöki órát is megtarthatják. Selyem Zoltán Előd aligazgató úgy fogalmazott, a személyes találkozás szimbolikája és ereje az online térben elmaradna, ezért reménykednek utolsó percig abban, hogy legalább a díszterembe elvonulhatnak majd az utolsó nagy találkozásra.

Még reménykednek, és később döntenek

„Nem szeretnénk búcsúztató nélkül elengedni a gyermekeink kezét” – mondta Konrád Katalin, a nagyváradi Szent László Római katolikus Teológiai Líceum igazgatója. Egyelőre várják, milyen változások következnek május 15-e után, s annak függvényében döntenek majd a további lépésekről. A nyolcadikosokat búcsúztató hetedikes diákok például versekkel készülnek, árulta el az iskolaigazgató, hozzátéve: remélik, az írásbeli érettségi vizsgák végéig enyhítenek a szabályokon, s az akkor érvényes rendeleteket figyelembe véve döntenek a búcsúztatás sorsáról.

Jelenleg az osztályfőnökkel egyetértésben a végzős, nyolcadikos és tizenkettedikes diákok vizsgákra való felkészítését tartják a legfontosabbnak, erre fordítják a legtöbb időt. Nem könnyű jelen körülmények között a tudás átadása, mondta Konrád Katalin, majd leszögezte: még reménykednek abban, hogy nemcsak online, hanem tényleges búcsúztatóval bocsáthatják útjukra végzős diákjaikat.

Hogy ne keserű szájízzel távozzanak a diákok

Soós Sándortól, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatójától megtudtuk: múlt hétfői videós tanári értekezleten egyeztettek arról, hogyan szervezzék meg a nyolcadikos és a tizenkettedikes diákok búcsúztatóját, szerdán pedig a hetedik és a tizenegyedik osztályok osztályfőnökeikkel és Szakács Zoltán iskolalelkésszel is megbeszélték, milyen formában történjen.

Az iskolában egy kisfilmet készítenek majd a végzősöknek, amelyet minden diák megkap egy adathordozón, hogy maradandó emlékük legyen az ott töltött évekről. Ezen az iskola református szellemiségének jegyében lesz egy áhítat vagy istentisztelet, Csűry István királyhágómelléki püspök is jelezte, hogy szívesen szól ily módon is a diákokhoz, az iskola lelkésze és jómaga is beszél majd, mondta Soós Sándor. 

Az igazgató hozzátette: a felsoroltak mellett a diákoknak az iskolában töltött négy éve alatt készült képek, felvételek is szerepelnek majd a filmben, amelyben a humoros pillanatok is feltűnnek majd. Várják, hogy május 15-e után milyen engedmények születnek, mert nem szeretnék, ha diákjaiknak „keserű szájízzel kellene távozniuk”, összegzett.

„Szeretnénk a gyermekeknek maradandó élményt nyújtani, amennyire a törvényes keretek között lehet” – mondta Vad Márta, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum igazgatója. Ők egyelőre még nem döntöttek a búcsúztatás módjáról, várják, május 15-e és esetleg június elseje után milyen engedmények jönnek, hogy felmérjék a lehetőségeket. Az azonban már biztos, hogy a tablóképek idén is elkészülnek, a 11. osztályosok pedig kisfilmekkel készülnek végzős társaiknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?