banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Szatmár megye legjobbja szerint nem megijedni kell az érettségitől, hanem készülni rá

A szatmárnémeti Kiss Krisztián, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium idén végzett tanulója érte el a legmagasabb osztályzatot az érettségin a magyar tagozatosak között. Szerinte nyugodtabban kellene hozzáállni a vizsgákhoz, sokan ugyanis azért teljesítenek rosszabbul, mert megijednek.

Az idei érettségi vizsgán 9,58-as átlaggal a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja, Kiss Krisztián végzett az első helyen Szatmár megyében a magyar tagozatos tizenkettedikesek, illetve idén érettségizettek között. A fiatalember a Maszol érdeklődésére elmondta: már akkor tudta, mi szeretne lenni, amikor elkezdte a kilencedik osztályt, és ehhez a tervéhez tartotta magát, így tanulmányait a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen folytatja informatika szakon, magyarul.

Szatmár megyében a magyar tagozatosok közül Kiss Krisztián érte el a negnagyobb osztályzatot az idei érettségin | Fotó: Kiss Krisztián jóvoltából

Kiss Krisztián elmondta, az érettségi vizsga „megállta a helyét”, ami a nehézségi fokát illeti. Bár korábban sokan azt mondogatták, hogy az elmúlt másfél év pandémiás helyzete miatt ne számítsanak könnyebb tételsorra, szerinte a kapott feladatok ugyanolyan nehézségűek voltak, mint az előző években, és aki foglalkozott a felkészítő során a próbatételek megoldásával, azt nem érte meglepetés.

A legjobb Szatmár megyei magyar érettségiző szerint a román nyelv és irodalom vizsga volt a legnehezebb, és ebben is volt egy furcsaság: korábban a szövegértelmezés része könnyebbnek bizonyult és a harmadik feladat a legnehezebb, most éppen fordítva volt: az elemzés viszonylag könnyű volt, ám annál nehezebb volt az első feladatban szereplő szöveg értelmezése és az ehhez kapcsolódó kérdések megválaszolása.

Kiss Krisztián elmondta, a többi tantárgyból nem voltak ismeretlenek a feladatok, például matematikából ugyanolyanokat kaptak, mint amilyen a gyakorlótételekben is szerepeltek. Igaz, hogy az utolsó feladattal egy jó órát eltöltött, de azt is meg lehetett oldani – mondta érdeklődésünkre a példás eredményt elért diák.

Elmondása szerint neki „szerencséje volt” azzal, hogy a tanórákon hatékonyan tudott figyelni, ezzel létrejött egy olyan alap, amire otthon vagy az online oktatás idején tovább tudott építkezni, ezért neki nem okozott gondot a távoktatás sem. Sőt, mint mondta, többet tudott tanulni, jobban be tudta osztani az idejét.

Kiss Krisztián szerint nagyon fontos az, hogy az érettségi előtt álló diákok ne ijedjenek meg a vizsgáktól, hanem készüljenek rájuk, sokan azért teljesítenek rosszabbul élesben a vizsgán, mert megijednek. Nyugodtabban kell hozzáállni és nagyon fontos a megfelelő időbeosztás, hogy lássák át azt a tananyagot, amiből vizsgázni fognak, és ismerjék fel, hogy mely tantárgy az, amely nagyobb odafigyelést és több gyakorlást igényel. „Nem az utolsó száz méteren kell elkezdeni tanulni”, mert akkor erre már nincs idő, mondja a szatmárnémeti fiatal, aki szerint bőven elegendő a négy év arra, hogy mindenki kényelmesen felkészülhessen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?