Sepsiszentgyörgyön készülnek ünnepelni a nacionalista románok

Sepsiszentgyörgyre hívja követőit a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű szélsőséges szervezet vezetője, az úzvölgyi katonatemetőnél is többször botrányt okozó Mihai Tîrnoveanu. Az ország minden részéből toborozza a patrióta románokat, hogy Románia nemzeti ünnepén, december 1-jén a székely városban gyűljenek össze.

Az Ortodox Testvériség (Frăția Ortodoxă), a Nemzeti Mozgalom (Mișcarea Națională) és az Új Jobboldal (Noua dreaptă) egyesületekkel közösen szervezendő eseményük megtartása érdekében felhívásukban adományozásra is felszólítják híveiket, akiket a szervezőktől már jól megszokott módon igyekszik feltüzelni a szélsőségesen magyarellenes brassói fogorvos, Mihai Tîrnoveanu.

Az uszítás most sem marad el

„A Nemzet Útja Egyesület minden erejét mozgósítja, hogy felvonja a román trikolórt az ország szívében!” – olvasható a felhívásban, amelyben leírja: egyesületük „a Kovásznáért és Hargitáért folytatott harcokban született”. „Itt, az ország szívében és az ország szívéért vívtuk az első csatáinkat 2014 óta”, írja a nacionalista vezető, aki szerint őt nem a gyűlölet, hanem a román testvériség és a testvéri szeretet vezérli, ezért csatlakoztak hozzá támogatók az ország minden pontjáról, mert az „ország szívét” nem lehet „egyedül legyőzni”, írja Sepsiszentgyörgyre vonatkoztatva Tîrnoveanu.

Ugyanez a társaság az Úzvölgyében | Fotó: Borsi Balázs

Kifejtette, szerinte lázító mindaz, ami Kovászna vagy Hargita megyében „magyar struktúrát” jelent. „Nem, nem mi vagyunk »kívülállók«, hanem ők jönnek a román térfélen kívülről, a budapesti kormány által közvetlenül koordinált, etnikai szempontok szerinti területi autonómiapolitikát szolgálva” – fejtegeti a Nemzet Útja vezetője.

A hatóságok semmit sem tesznek ez ellen

Nem ez az első eset, hogy ilyet szerveznek, emlékeztet a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. Az elmúlt évek során több alkalommal rendeztek magyarellenes, provokatív felvonulásokat és eseményeket, és ezek helyszínéül „olyan helyeket választanak, ahol békés magyar közösség él, de ők agresszív, magyarellenes megnyilvánulásokkal, szlogenekkel provokálják és megalázzák őket. Sajnos a hatóságok nem tesznek semmilyen lépést ezek megfékezése érdekében”.

Mihai Tîrnoveanu azt hirdeti, hogy teljes erejükkel arra koncentrálnak, hogy mindenkit elhozzanak erre a nagy ünnepségre december elsején Sepsiszentgyörgyre. A Nemzet Útja vezetője kitért arra, hogy jelenlétükkel az itt élő „román testvéreik” hívásának tesznek eleget és szolidaritást vállalnak az itt élő román nemzetiségűekkel, annak érdekében, hogy az „ország szívének ne kelljen magányosan vernie a más vérűek és hitűek között”.

A fent említett román szervezetek magyargyűlölő tagjai a korábbi években is már több alkalommal felvonultak Sepsiszentgyörgyön december elsején, idegengyűlölő, nacionalista jelszavakat skandálva és a magyar közösség ellen uszítva.

Az esemény kapcsán Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője kifejtette: „Elítélem, mert azt gondolom, hogy árt a kiegyensúlyozott és harmonikus etnikai kapcsolatoknak, a gyűlölet és feszültségkeltést szolgálja, nem a közösségek békés együttélését. Remélem, hogy a hatóságok kellő szigorral lépnek fel, mert egy európai államban ilyen primitív és bántó nacionalizmusnak nincs helye.”

Nemrég az úzvölgyi temetőben „ünnepeltek”

Amint a Maszolon megírtuk, a Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület és az Ortodox Testvériség nevű szervezet tagjai október 22-én az úzvölgyi katonatemetőben gyűltek össze, ahol a román hadsereg napja (október 25.) alkalmából szerveztek ünnepséget, abban a sírkertben, amelyről köztudott, hogy ott román honvédek nincsenek eltemetve. Ennek ellenére korábban százötven fakereszetet állítottak fel ezen két szervezet támogatói a katonatemetőben – mindenféle engedély nélkül, ráadásul a hatóságok szeme láttára de közbelépése nélkül.

Mihail Tîrnoveanu ekkor azt hangoztatta, bármit megtesznek azért, hogy a nyár elején felállított fakeresztek a helyükön maradjanak. Ugyanakkor Európa- és külföldellenes kirohanással, szélsőjobboldali húrokat pengetve fokozta a hangulatot, hangsúlyozva, hogy „Románia történelme ma hiányzik a tanrendből az iskolákban, miközben kötelezővé tették a holokauszt oktatását”. Kijelentette továbbá, „Románia a románoké, és a románok hazája is kell maradjon”. Hangsúlyozta, határozottan elítéli más nemzetek befogadását az országba.

A Nemzeti Mozgalom (Mișcarea Populară) és a vállaltan nacionalista Román Identitás Közösség (Comunitatea Identitară Română) képviselőjének beszédével véget ért a temetői program, a részvevők közös vacsora elköltésével vezetik le a nap fáradalmait, miközben román katonadaloktól zengett a temető, ahol a féktelen vérengzésnek áldozául esett katonák alusszák örök álmukat.

A rendezvényen a résztvevők kifeszítettek egy „Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek” feliratú molinót is, amelyen azt is írták: „Magyarország nincs Európa térképén”. A molinón egy összefüggéstelen, helytelen román szöveg is szerepelt, amely magyarul így értelmezhető: „A barbár magyarok rablási szándékkal érkeztek vidékeinkre 1290-ben. Ezt követően a mongol-magyarok családjaikat is idehozták” – írta meg akkor az MTI.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?