Visszaélést kiáltanak és perrel fenyegetőznek Tîrnoveanuék

A Nemzet Útja (Calea Neamului) és az Ortodox Testvériség (Frăţia Ortodoxă) egyesület vezetői szerint ők és társaik visszaélés áldozatai voltak szombaton, amikor nem engedték őket bemenni a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor területére, hogy jelen legyenek Orbán Viktor magyar kormányfő beszédén.

Kifejtették, hogy bár a szervezők által megszabott minden szabályt betartottak, a csoportot, melynek tagjai román zászlókkal vonultak fel, megállították a tábor bejáratánál és a csendőrök körülvették őket – számolt be az Agerpres.

Fotó: Borsi Balázs

„Ma, néhány órára, Tusnádfürdőn Magyar Autonóm Tartomány volt, már nem volt román elnökünk, már nem volt román miniszterelnökünk, a kormányfő Orbán Viktor volt. A román nemzetállam területén számos törvényt súlyosan megsértettek, többek között az állampolgárok szabad mozgáshoz való jogát, amelyet visszaélésszerűen korlátoztak. Mi betartottuk a szervezők által megszabott minden szabályt, előzetesen regisztráltunk, az ellenőrző pontokon bemutattuk a személyi igazolványunkat, de azt mondták, hogy nem engednek be” – mondta Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja vezetője, aki nehezményezte, hogy szervezők nem mutattak fel semmilyen hivatalos dokumentumot, amelyek alapján az ellenőrzőpontok felállították.

Hozzátette: „mindössze” annyit akartak, hogy két-három trikolór zászlóval és két-három üzeneteket hordozó molínóval felvonuljanak.

Dan Grăjdeanu, az Ortodox Testvériség elnöke kijelentette: szándékában áll beperelni a nyári egyetem szervezőit és a csendőrséget egyaránt. Szerinte ugyanis nem volt joguk ahhoz, hogy feltartóztassák őket a „saját országukban”. „Minden románt, mindenkit, akinek román neve volt, diszkrimináltak” – vádaskodott Grăjdeanu.

Marius Militaru ezredes, a Román Rendőrség tájékoztató központjának vezetője ugyanakkor tisztázta: semmiféle „visszaélés” nem történt. Leszögezte: a rendezvény „magán helyszínen” zajlott, a szervezők által megszabott szabályzat alapján. Hozzátette, a rendőrség legfőbb dolga az állampolgárok jogainak és szabadságainak a szavatolása, az egyensúly biztosítása ezen a téren, és a rendfenntartó erők ezt tették ezen a rendezvényen is.

„Nem történt erőszak, szabad volt a véleménynyilvánítás, és a mi jelenlétünk éppen a garancia volt arra, hogy ez az esemény legálisan és békésen zajlik. Ismétlem, a polgárok jogainak és szabadságainak tiszteletben tartása számunkra alapvető érték és egyben prioritás, és mindig mi vagyunk az egyensúlyt biztosító tényező” – idézte Militarut az Agerpres.

Mint helyszíni beszámolónkból kiderült: a magyarellenes megnyilvánulásaikról is ismert, szélsőséges nacionalista román szervezetek képviselői a helyszínen is próbálták meggyőzni a hatóságokat, hogy engedély be őket Orbán Viktor beszédére. Már ott is diszkriminációt emlegettek. Skandálásaik nem zavarták meg a főszínpadon tartott előadást, délre pedig lecsillapodtak a kedélyek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?