Rafila: erre egyetlen ország sem képes

Bővül Romániában az égési sérültek ellátására a hálózat, de arra egyetlen ország sem képes, hogy katasztrófa esetén elengedő ágyat tudjon biztosítani a súlyos eseteknek – jelentette ki Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila Temesváron járt | Fotó: Alin Nica megyei tanácselnök Facebook-oldala

Az egészségügyi miniszter szombaton Temesváron járt, ahol központot létesíteni az égési sérültek kezelésére. Emlékeztett arra, hogy ugyanilyen központ épül Bukarestben és Marosvásárhelyen is, de a Bega-parti intézet van a leg előrehaladottabb állapotban. Ott 12 ágy lesz biztosítva a súlyos égési sérülteknek. „Országos szinten nagyjából 30 ágy van, a bővítés után elérjük az 50-et” – magyarázta. A temesvári központ a megyei kórház területén épülő.

„A világ egyik országa sem képes arra, hogy előre kialakítson annyi helyet az égési osztályon, amennyire egy katasztrófa esetén szükség lehet” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy emiatt is van szükség a nemzetközi partnerségekre. Ezen a téren hamarosan aláírnak egy megállapodást a belga kormánnyal, hogy vészhelyzet esetén kiszámítható eljárás során tudjanak megfelelő ellátást biztosítani a sérülteknek.

Az Agerpres beszámolója alapján a bővülő infrastruktúrát jól képzett szakembereknek kell felügyelniük, akik együttműködnek majd az egészségügyi minisztérium plasztikai sebészeti bizottságával.

Itt épül a központ a súlyos égési sérültek ellátására | Fotó: Egészségügyi Minisztérium

A szombati sajtótájékoztatón Dorel Săndesc, a temesvári megyei kórház menedzsere kiemelte: az égési osztályukon jelenleg öt ágy van fenntartva a súlyos eseteknek, és arra szinte folyamatosan igény van. Pénzügyileg nagy terhet ró ugyan a kórházra, de a betegeket így is ellátják, a minisztérium pedig bevezetett egy olyan programot, amely révén plusztámogatást kapnak a súlyos égési sérültek ápolásához.

A temesvári égési központot a világbank támogatásával, 246 millió lejből építik és 2025-re kell elkészülnie. Mint beszámoltunk róla, a bukaresti Colectiv-tűzeset áldozatainak a hozzátartozói és a tűlélői nyílt levelet fogalmaztak meg, amelyben nehezményezik, hogy a minisztérium módosítani akarja az égési sérültek ellátását szabályozó rendeletet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?