Rafila: nem a sürgősségin lenne a helyük, de az embereknek nincs ahova menniük

A kórházak sürgősségi osztályán jelentkező betegek mintegy 80 százalékának a problémái nem indokolnák a sürgősségi ellátást, de nincs ahova fordulniuk – nyilatkozta szombaton az egészségügyi miniszter. Alexandru Rafila szerint a háziorvosi és a járóbeteg-ellátás fejlesztésével lehet orvosolni a helyzetet.

Fotó: Agerpres

A tárcavezető részt vett szombaton a Melanómás Betegek Egyesülete által Iaşi-ban megrendezett szakkonferencián. Az eseményen egyebek mellett arról faggatták az újságírók, miként kommentálja a Román Orvosi Kamara nemrég ismertetett felmérését, amely szerint a hazai orvosok jelentős része kiégési szindrómában szenved.

A miniszter azt mondta, a jelenség nem jellemző mindegyik orvosi szakterületre, de némelyeken hangsúlyosan jelen van. Ezek között említette a sürgősségi orvoslást. Mint rámutatott, a sürgősségi osztályok túlterheltsége egyértelmű, és ezen két módon lehet segíteni. Egyrészt a sürgősségi betegellátó osztályokon meghirdetett állások vonzóvá tételével, másrészt pedig a háziorvosi és járóbeteg-ellátás fejlesztésével, amin már dolgoznak.

Rafila hangsúlyozta, ahhoz, hogy enyhüljön a sürgősségi osztályokra nehezedő nyomás, "rendbe kell tenni" a járóbeteg-ellátást. „A sürgősségi osztályokon ellátott esetek 70-80 százalékának nem ott lenne a helye, de az embereknek nincs ahova menniük” – fogalmazott a miniszter. Emlékeztetett, az országos helyreállítási tervvel lehívható összegekből járóbeteg-szakrendelői hálózat kialakítását és a háziorvosi rendelők fejlesztését is támogatják.

A miniszter arról is beszélt az eseményen, hogy létrehoztak egy 20 szakemberből álló munkacsoportot, amelynek a feladata kijavítani az országos rákellenes terv hibáit, és megtalálni a valamennyi páciens számára elfogadható megoldásokat. „Minket arra tanítottak, hogy senkit se hagyjunk hátra. Úgy etikus és tisztességes, ha a daganatos betegek minden kategóriájára egyformán odafigyelünk” – fogalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?