Potápi: a ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint a három székely megye önkormányzati vezetői a Harmadik Székelyföldi Lovasfórumon mondtak beszédet pénteken, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

A lovasfórum az Erdélyi Lovas Programot zárta, amelynek keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság az év folyamán közel 220 millió forinttal támogatott 80 erdélyi lovas egyesületet. Támogatásban részesültek lovasterápiával, lovassporttal, lovas hagyományőrzéssel, fogatsporttal foglalkozó egyesületek egyaránt.Potápi Árpád beszédet mond | Fotó: Benedek Huszár Botond

Felszólalásában Potápi Árpád János elmondta: a lovas program nemcsak a lótartásról szól, hanem hozzájárul az identitás megőrzéséhez és megerősítéséhez, ezért olyanokat is megszólít, akik lehet, hogy nem foglalkoztak a lovakkal, akinek a sport sem fontos, de látják, hogy ez a magyar identitás fontos eleme.

Az államtitkár az esemény után a közmédiának adott nyilatkozatában  arról beszélt, hogy bármilyen nehéz idők jönnek, a lovasprogramot tovább kell vinni. Azt is hozzátette, hogy nemcsak anyagi támogatással, hanem a lovas társadalom összefogásával, a tapasztalatok megosztásával is sokat lehet segíteni.

Makkai Péter, a romániai Munkaügyi Minisztérium államtitkára arra figyelmeztetett, hogy „akkor tudunk igazán lovasnemzet lenni, ha az elesettek sem esnek ki a szekérből”. Mint részletezte: az erdélyi lovasterápiás egyesületek szakmai támogatásával sikerült a Romániában elismert szakmák sorába emelni az állatasszisztált terapeuta szakmát. Az államtitkár arra biztatta a lovasterápiával foglalkozókat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyarországi szervezetekkel, és hozzák be Erdélybe az általuk megszerzett tapasztalatot, mert itt is sokan vannak, akiket lovasterápiával lehet teljes értékű élethez juttatni.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke szerint örvendetes, hogy fellendülőben van az ágazat Székelyföldön. Véleménye szerint olyanoknak érdemes lovakkal foglalkozniuk, akiket nem csupán a pénz hajt, hanem a szenvedély is. Háromszéken már 22 lovas egyesület működik, számolt be Tamás Sándor, az önkormányzat elnöke, míg Borboly Csaba azt hangsúlyozta, hogy Hargita megyében kezdetben konfliktusos volt a lovas közösség viszonya, de mostanra együttműködéssé alakult.  

Kolozsvári Tibor Hargita megyei önkormányzati képviselő, a lovasprogram erdélyi megbízottja elmondta: Székelyföldön reneszánszát élik a lovas tevékenységek. Csak Hargita megyében mintegy 850 gyermek lovagol rendszeresen, hetente egy-két alkalommal. Erdély-szerte kétezerre tehető a rendszeresen lovagló gyermekek száma, a lovasmozgalmak pedig több mint tízezer embert mozgatnak meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?