Milyen az ideális erdélyi magyar politikus? Az EU Táborban ez is kiderült

Politikai "stikákat" ismertetett Tamás Sándor és Péter Ferenc, az RMDSZ Kovászna megyei és Maros megyei tanácselnöke. Kiderült az is, szerintük milyen jellemvonásokkal kell bírnia egy jó politikusnak. 

Péter Ferenc, Maros megye tanácsának elnöke tizenhat év polgármesteri tisztség után lett megyevezető - a korábbi nagy sikerek után elmondása szerint hidegzuhanyt kapott. Véleménye szerint az előző négy évben stagnált a megye, így nem lesz könnyű igazi eredményeket elérni. Maros megye ráadásul kicsiben leképezni az erdélyi magyarságot, hiszen van magyar és román tömbvidéke, és vegyes részei is – tette hozzá. Hosszú távon olyan vállalkozások beindítását reméli, amelynek köszönhetően otthon lehet tartani a fiatalokat mondta.

Péter Ferenc a körülmények fontosságára hívta fel a figyelmet: nem mindegy, hogy negyven százalékos tanáccsal vagy kétharmados háttérrel kell politizálni, a kompromisszumkészség ilyekor különösen fontos. Olyan településeket járt végig a kampány alatt, ahol néhány tucat magyar él, ahol kis, segítségre szoruló egyházi közösségek léteznek.

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke szerint jó stratégák kellenek egy megye fejlesztéséhez.

Arra a kérdésre, hogy milyen az ideális erdélyi magyat politikus, közönség soraiból a következő jelzőket kapta: talpraesett, megbízható, igazságos, alázatos, kitartó. Hogy azok is szót kapjanak, akik csak SMS-ben mernek jellemvonásokat felsorolni, Tamás Sándor megosztotta a közönséggel a telefonszámát. Íme néhány SMS: beszéljen egyenesen, legyen hiteles, „ne legyen geci”.

Az elöljáró szerint az ideális politikus nem ijed meg a monotóniától, acélból vannak az idegei,és legalább ugyanilyen fontos, hogy a román és a magyar nyelven kívül beszéljen más nyelveket is. Sakkozni is tudni kell: nem az ellenféllel, hanem a bábukkal kell játszani – mindig azok nyernek, akik a sakktáblán maradnak, a győzelem pedig nem az ellenfélen múlik, mondta.

Tamás Sándor szerint a közgondolkodást a fiatalok és a nők határozzák meg. Péter Ferenc ezt annyival egészítette ki, hogy szerinte nem az a fontos, hogy kötelezően legyenek nők és fiatalok a döntéshozatalban, hanem az a fontos, hogy ki akar szerepet vállalni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?