banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Öt ország, egy folyó: határokon átívelő környezetvédelem iskolásoknak, civil szervezeteknek

Öt ország civil szervezetei és iskolái vesznek részt az 5 ország 1 folyó (5IN1) elnevezésű Erasmus+ projektben, amelynek részeként iskolai segédanyagok készülnek. Romániában egyetlen civil szervezet, a nagyváradi Eco-Mountain Transylvania Környezetvédelmi és Turisztikai Egyesület kapott felkérést a projektben való részvételre, erről Székely-Farkas Tímea, az egyesület társalapítója beszélt a Maszolnak.

Az 5 ország 1 folyó projekt a Tisza vízgyűjtő területeit magában foglaló országok – Románia, Magyarország, Ukrajna, Szlovákiai és Szerbia – civil szervezetei és oktatási intézményei között létrejött együttműködés – mondta a Maszolnak Székely-Farkas Tímea környezetvédő aktivista, környezetgazdász, az Eco-Mountain Transylvania Környezetvédelmi és Turisztikai Egyesület társalapítója, a védett területek specialistája.

Romániából a nagyváradi egyesület az egyetlen szakmai partner, őket felkérték a hároméves kifutású projektben való részvételre, amelyben rajtuk kívül az országból még a nagybányai Németh László Elméleti Líceum a résztvevő.

Szeptemberben, a II. Bodrogi PET Kupán | Fotó: Székely-Farkas Tímea

„Az Erasmus + projekt 2020 végén indult, és 2023 szeptemberéig tart. Az Eco-Mountain Transylvania Egyesület képviselői 2019-ben részt vettek a Budapesten megtartott Víz Világtalálkozón és Kiállításon, ahol felvették a kapcsolatot a Tiszai PET Kupa szervezőivel, a termeszetfilm.hu Tudományos Filmműhely tagjaival, és ott született meg az együttműködési megállapodás. A Tiszai PET Kupa kiegészítése a Bodrog PET Kupa, ezen idén a nagyváradi egyesület is részt vett. A II. Bodrog PET Kupa nemzetközi takarítási akcióvá nőtte ki magát, mivel az 5 ország 1 folyó projektben részt vevő partnerek is bekapcsolódtak. Ugyanakkor egy folyómentő tanfolyam elvégzése után ennek megfelelő diplomát is kaptunk, amellyel bármikor, bárhol folyómentő akciót szervezhetünk, mentesíthetjük a folyót a műanyag hulladékoktól” – tette hozzá Székely-Farkas Tímea.

A Sebes-Körösön egyébként több ilyen akciót szerveztek már a Rév és Sonkolyos közötti szakaszon, a legutóbbi, két kilométeres folyószakasz megtisztításakor 50 zsák szemetet szedtek össze.

Székely-Farkas Tímea nemcsak beszél, cselekszik is: a kép a Sebes-Körös tisztításakor készült | Fotó: Eco-Mountain Transylvania Környezetvédelmi és Turisztikai Egyesület

Ami az 5 ország 1 folyó projektet illeti, a készülő szellemi termékek fejlesztéséért öt országban összesen tíz partner felel. S hogy miket fejlesztenek? Például letölthető oktatási segédanyagokat állítanak össze, lesz folyómentő kézikönyv vagy hulladék-újrahasznosítási útmutató, elkészül egy hulladéktérképező és folyótisztítási akciókat elősegítő okostelefonos alkalmazás, s ezek mindegyike hat nyelven, magyarul, románul, angolul, ukránul, szlovákul és szerbül lesz elérhető.

Tájékoztatnak továbbá műanyag- és papírkezelési praktikákról, ezek mellett különböző oktatási csomagokat állítanak össze óravázlatokkal, feladatsorokkal, tesztekkel, amelyek a tanítók és tanárok munkáját segíti majd, a projektbe ugyanis az iskoláskorú gyermekeket, fiatalokat vonják be 6-tól 18 évesig. A segédanyagokat úgy állítják össze, hogy azokat ki-ki saját városában, falujában tudja majd felhasználni.

Nagyon fontosnak tartják a pedagógusok bevonását, hiszen az 5 ország 1 folyó projekt legfontosabb célkitűzése, hogy a projektben fejlesztett szellemi termékeket, gyakorlatokat és eszközöket minél szélesebb körben – legfőképpen az iskolákban vagy környezetvédelmi szervezeteknél, egyesületeknél – alkalmazzák környezetnevelési célokkal. Mivel az anyagok magyarul és románul is elkészülnek, a terveik között szerepel az is, hogy a romániai iskolák környezeti nevelőinek, igazgatóinak, illetve környezeti neveléssel foglalkozó egyesületeknek, szervezeteknek intenzív multiplikációs rendezvényeket tartsanak, ezek terveik szerint Románia nyugati és délnyugati megyéiben valósulnak meg.

A Bodrogon egy nap alatt összeszedett hulladék egy része | Fotó: Székely-Farkas Tímea

A járványhelyzet a projektet is befolyásolta, tavaszra kellett ugyanis halasztaniuk a Műanyagműhely (MŰMŰ) Romániába hozatalát, tudtuk meg a környezetvédő aktivistától. Ez lényegében egy konténerben kialakított műhely, amelyet 6-10 éves gyermekek használhatnak és ahol különféle kis gépeken mutatják be a folyókból kiszedett műanyag (például PET-palackok) újrahasznosítását. Ezeket ledarálják, és vonalzókat, vázákat vagy cserepeket készítenek, utóbbiakba akár a foglalkozás során virágot is ültetnek a gyermekekkel. A résztvevők „kalózpetákot” kapnak, amelyek a levasalt kupakokból készülnek, ezekbe különféle mintákat nyomnak.

Az elmúlt hétvégén a vajdasági Magyarkanizsán tartottak találkozót, ahol a résztvevők egyrészt elmélyítették a tudásanyagot, másrészt pedig egymást segítve, a találkozókon tudják továbbfejleszteni a különféle szellemi termékeket, és ezeket az iskolai alkalmazáshoz szükséges különböző funkciókkal egészítik ki. „Részt vettünk egy vízi túrán, amibe bekapcsoltuk a hulladéktérképezést, és szomorúan mondom, hogy nagyon-nagyon sok hulladékot térképeztünk fel az egyik ilyen kis hordalékszigeten Magyarkanizsán. Ezt betettük a TrashOut applikációba, és ezt is felszámoljuk” – mondta Székely-Farkas Tímea.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?