Önkormányzati kézbe kerülnének a gyermekpaloták – tiltakoznak a pedagógusok

Elégedetlenek a Maros megyei gyermekpaloták tanárai amiatt, hogy amennyiben az oktatási törvény közvitán levő tervezete életbe lép, a gyermekpaloták és az iskolai sportegyesületek a helyi önkormányzatokhoz kerülnek, ők pedig elveszítik tanári minősítésüket.

Iolanda Cătinean, a marosvásárhelyi Gyermekpalota tanára és egykori igazgatója szerint nehéz lesz a polgármesteri hivataloknak előteremteni a havi több millió lej nagyságrendű összeget egy gyerekklub fenntartására.

„A törvénytervezet szerint elveszítenénk a tanári minősítést, de lehetőséget kínálnának arra, hogy tíz éven belül átkerüljünk az iskolai oktatási rendszerbe. Sok kolléga azért vizsgázott és akart tanár lenni, hogy a Gyermekpalotában tanítson, ami másfajta oktatási egység, mint az iskola. Ez az a hely, ahol felértékelődik a kreativitás és a képzelőerő, amely nagyban segíti a gyermek személyes haladását, a formális tanulástól eltérő kontextusban megszerzett képességek és kompetenciák fejlődését” – jelentette ki a pedagógus.Illusztráció: a marosvásárhelyi Gyermekpalota honlapja

A szakszervezetek azt javasolják, hogy a gyermekklubokat a tanfelügyelőségek irányítsák. Ennek érdekében a petícióktól a tüntetésekig mindenre fel vannak készülve, közölte Rézi Maria, a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezet Maros megyei elnöke. „Ha ezek a gyermekpaloták átkerülnek a helyi önkormányzatokhoz, ezek nincsenek felkészülve ezen intézmények átvételére és anyagilag sem engedhetik meg maguknak. A gyermekpaloták az iskolán kívüli tevékenységeket fedik le, amelyeket az iskola nem tud biztosítani. Szerdán jelen leszek az Országos Vezetői Tanácson, ahol mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a gyermekpaloták a minisztériumnál vagy legfeljebb a megyei tanfelügyelőségeknél maradjanak” – részletezte a szakszervezeti elnök.A marosvásárhelyi Gyermekpalota | fotó: educatieinmures.ro

Az oktatási törvény tervezete szerint az iskolai sportegyesületeket is a helyi önkormányzatok vennék át. Gyarmati Ferenc, a marosvásárhelyi Iskolás Sportklub (ISK) igazgatója elmondta, összesen 1500 gyermek, körülbelül 40-45 pedagógus és további 40 kisegítő alkalmazott érintett. „Ezzel a döntéssel a sporttal foglalkozó pedagógusok állása a tét. Nagyon gyorsan kell cselekednünk és szervezkednünk, ugyanakkor remélem, a sportszövetségek is segíteni fognak nekünk. Ellenkező esetben komolyan veszélybe kerül a teljesítménysport” –mondta Gyarmati Ferenc.

Ezek az iskolai sportegyesületek tehetséges vidéki vagy hátrányos helyzetű gyermekeknek is lehetőséget adnak, hogy sportteljesítményeket érjenek el – hívta fel a figyelmet az ISK igazgatója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?