Szenátus: megduplázhatják a közvetlen közbeszerzések értékhatárát

Elfogadta szerdai ülésén a szenátus azt a törvénytervezetet, amely megduplázza az értékhatárt a közvetlen közbeszerzések esetében.

A törvénymódosító javaslat értelmében a munkálatok esetében a jelenlegi 450 ezer lejről 900 ezer lejre, az áruk és szolgáltatások esetében pedig a jelenlegi 135 ezer lejről 270 ezer lejre nő az az értékhatár, amely alatt közvetlen közbeszerzést lehet lebonyolítani.

A Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ által benyújtott tervezet 60 támogató és 12 ellenszavazatot kapott a felsőházban, húszan tartózkodtak a voksoláskor.

Fotó: Agerpres

A szenátus első házként szavazott a javaslatról, a végső döntést a képviselőház hozza meg.

Mint írtuk, korábban a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is bírálta azt a tervezetet, amely emelné az értékhatárt a versenytárgyalás nélküli közbeszerzések esetében.

„A kormánykoalíciónak új, jelentősen megemelt értékhatárokra van szüksége a közvetlen közbeszerzéseknél, hogy tudjon lopni a helyreállítási tervben (PNRR) előirányzott óriási összegekből. Így készítik elő a következő 20 év átveréseit. Négyszer, sőt 11-szer többet akarnak lopni, mint most” – mondta korábban George Simion. Az alakulat szenátora, Claudiu Târziu megjegyezte, hogy „a Szociáldemokrata Párt, mint mindig, ezúttal is balra indexel és jobbra fordul”. Hiába nyilatkozzák az alakulat vezetői, hogy nem támogatják a tervezetet, miközben több törvényhozójuk is a kezdeményezők között szerepel – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?