Egyszerűbben vásárolhatnak kültelkeket az önkormányzatok

Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy a települések egyszerűsített eljárással vásárolhassanak kültelki mezőgazdasági területeket, ha azokat közhasznú munkálatokra vagy beruházásokra használják.

A tervezetet 159 képviselő támogatta, nyolcan ellene szavaztak, 70-en tartózkodtak.

Az elfogadott törvénytervezet értelmében a rendelkezések nem vonatkoznak beltelki mezőgazdasági területekre, illetve olyan kültelki mezőgazdasági területekre, amelyeken gyümölcsfákat vagy szőlőt termesztenek, és magánszemélyek tulajdonában vannak, akik 3 év alatt maximum 3 hektáros területet adhatnak el.

Fotó: Agerpres

Ha az elővásárlási jog tulajdonosai nem fejezik ki szándékukat a kültelki mezőgazdasági terület megvásárlására, akkor a közigazgatási területi egységek megvehetik ezeket a területeket közhasznú beruházások céljából, anélkül hogy teljesíteniük kellene a korábban megszabott feltételeket és határidőket – áll az új jogszabályban.

A jelenleg hatályos törvény egy sor feltételt szabott meg azoknak a jogi személyeknek, amelyek kültelki mezőgazdasági területet akartak vásárolni, például, hogy az árajánlat regisztrálása előtt legalább 5 évig mezőgazdasági tevékenységet kellett folytatniuk, és igazolniuk kellett, hogy az elmúlt 5 évben a bevételei minimum 75 százaléka mezőgazdasági tevékenységből származott. Ugyanakkor a vállalat tulajdonosának az árajánlat regisztrálása előtt legalább 5 évig az országban kellett laknia.

A képviselőház döntő fórumként szavazott ebben a kérdésben.                        

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?