banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Ismét megszavazta a parlament a veszélyes medvék eltávolításáról szóló tervezetet

A szerdai újratárgyalást követően döntőházként szavazta meg a képviselőház a törvénytervezetet, miszerint a települések határain kívül is lehetőség lesz az azonnali közbelépésre medvetámadás esetén – tájékoztat közleményében az RMDSZ.

Könczei Csaba háromszéki parlamenti képviselő a törvénytervezet vitáját követően azt nyilatkozta, hogy a több éve tartó, nem megfelelő medvepopuláció menedzsmentjének eredményeként a túlszaporodott faj veszélyt jelent az emberi életre és javaikra, valamint azonnali, törvényes közbelépésre van szükség.

„Éppen ezért tavaly nyáron Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter javaslatára egy olyan sürgősségi kormányrendeletet fogadott el a kormány, amely lehetővé tette az azonnali közbelépést a település határain belül medvetámadás esetén. A parlamenti eljárásban az RMDSZ frakciója úgy módosította a törvényt, hogy az a település határain kívülre is érvényes legyen, azonban a képviselőházi szavazást követően az államelnök a törvénytervezet újratárgyalását kérte” – jelezte a politikus a közlemény szerint.

Az újratárgyalást követően pedig döntőházként szavazta meg a képviselőház a tervezet eredeti formáját, miszerint a település határain kívül is lehetőség lesz az azonnali közbelépésre medvetámadás esetén.Illusztráció: Marosvásárhely Önkormányzata/Facebook

A közleményben emlékeztetnek, hogy a medvék túlszaporodása évek óta kiemelt problémát jelent, 2018-tól napjainkig 6694 medvetámadás okozta kárt regisztráltak, amelyek értéke meghaladja a 15 millió lejt. Könczei Csaba a törvénytervezet vitáján elhangzó beszédében kiemelte: „az érvényben lévő sürgősségi kormányrendelet alapján összesen 246 közbelépést regisztráltak közel egy év alatt, amelyből 201 elkergetést, 29 áthelyezést, 15 kilövést és 1 altatást végeztek a települések határain belül medvetámadás következtében”.

A medvék azonnali eltávolítása rövid távú, de szükséges megoldást jelent. A medvepopuláció menedzsmentjét tudományos alapokra kell helyezni, de az emberi élet védelme elsődleges. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium dolgozik a hosszú távú megoldáson is: tavaly elindította azt a projektet, miszerint genetikai vizsgálatokkal felméri a romániai barnamedvék populációját.

Mindemellett a finanszírozási szerződés lehetővé teszi az első komoly beavatkozási intézkedések végrehajtását: több mint ezer villanypásztor vásárlására lesz lehetőség, amelyekkel a gazdákat segítik megvédeni állataikat és terményeiket. Menhelyet hoznak létre a sérült medvék gondozására és rehabilitációjára a faj védelmében, és tájékoztató kampányt is indít a minisztérium, hogy hatékonyabbá tegye az ember–medve konfliktusok megelőzését.

Végezetül emlékeztetnek: a sürgősségi kormányrendelet, amely a településeken teszi lehetővé az azonnali beavatkozást a veszélyes medvék esetében, érvényben van, a településeken kívül a beavatkozást a jelenlegi törvény szabályozza, amely az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?