Elfogadta a képviselőház a közvetlen közbeszerzések felső értékhatárának megkétszerezését

Elfogadta keddi ülésén döntő fórumként a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely megduplázza az értékhatárt a közvetlen közbeszerzések esetében.

A tervezet 195 támogató és 76 ellenszavazatot kapott, négyen tartózkodtak a voksoláskor. A törvénymódosító javaslat értelmében a munkálatok esetében a jelenlegi 450 ezer lejről 900 400 lejre, az áruk és szolgáltatások esetében pedig a jelenlegi 135 ezer lejről 270 120 lejre nő az az értékhatár, amely alatt közvetlen közbeszerzést lehet lebonyolítani.

Korábban a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is bírálta azt a tervezetet. A nacionalista párt például azzal vádolta a támogató honatyákat, hogy a módosítás lopásra ösztönzi a választott vezetőket.Fotó: Agerpres

„A kormánykoalíciónak új, jelentősen megemelt értékhatárokra van szüksége a közvetlen közbeszerzéseknél, hogy tudjon lopni a helyreállítási tervben (PNRR) előirányzott óriási összegekből. Így készítik elő a következő 20 év átveréseit. Négyszer, sőt 11-szer többet akarnak lopni, mint most” – mondta korábban George Simion. Az alakulat szenátora, Claudiu Târziu megjegyezte, hogy „a Szociáldemokrata Párt, mint mindig, ezúttal is balra indexel és jobbra fordul”. Hiába nyilatkozzák az alakulat vezetői, hogy nem támogatják a tervezetet, miközben több törvényhozójuk is a kezdeményezők között szerepel – tette hozzá.

Az USR szerint pedig a Nemzeti Liberális Párt, a PSD és az RMDSZ „az utolsó akadályokat is el akarja hárítani a közpénzekből való gátlástalan lopás útjából”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?