FRISSÍTVE – Szexuális felvilágosítást csak nyolcadik osztálytól és csakis szülői beleegyezéssel lehet tartani

Döntött a képviselőház: szexuális felvilágosítást az iskolákban csak nyolcadik osztálytól és a szülők írásos beleegyezésével lehet tartani. A jogszabályról döntő házként határozott az alsóház, így a törvényt kihirdetésre elküldték az államfőnek. 

A vélemények erősen megoszlottak arról, hogy milyen formában szigorítsák, vagy egyáltalán engedjék-e meg a iskolai szexuális nevelést. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) egyenesen elutasította az iskolai szexuális felvilágosítást, határozottan kijelentették, a szexuális nevelést és a genderideológiát ne vigyék be az iskolákba, mert nincs szükség „tinédzserabortuszokra” és „gyermekmaszturbációra”, egyszóval „szexualitásra” – írta meg a G4Media hírportál. Az RMDSZ-frakcióban lelkiismereti szavazást tartottak, a jelenlévő 15 képviselőből 14-en meg is szavazták a törvényt, egyedül Csép Éva Andrea tartózkodott, tudtuk meg a Maros megyei parlamenti képviselőtől. 

Illusztráció forrása: Pexels

Az iskolai szexuális felvilágosítást is szabályozó törvényt Klaus Iohannis államfő egyszer már visszaküldte a parlamentnek, most kihirdetésre kerül, miután a törvényjavaslatot 224 „igen” szavazattal, egy „nem” ellenében és 49 tartózkodás mellett fogadták el kedden. A jogszabály szerint a tanintézetekben a szexuális felvilágosítás során csak a nemi úton terjedő betegségekről és a fiatalkori terhesség megelőzéséről lehet majd beszélni.

Csép Éva Andrea a Maszol megkeresésére elmondta: az iskolai szexuális felvilágosításról szóló módosító javaslat, amit az USR beemelt a törvénybe, inkább oktatási, mintsem gyermekjogvédelmi jellegű, a cikkelyt tartalmazó törvény ugyanis kifejezetten ajánlott gyermekvédelmi intézkedéseket és módosításokat tartalmaz. Az, hogy az iskolákban csak a 8. osztálytól kezdőden, illetve csakis a szülők beleegyezésével lehet elkezdeni a szexuális nevelést, Csép Éva Andrea szerint nem biztos, hogy eléri éppen a legveszélyeztetettebb célközönséget, ugyanis azáltal, hogy kérvényezni kell a részvételt, sok gyermek eleshet majd attól, hogy szakszerű és fontos információkhoz jusson, ha szüleik nem nem nyújtják be a szükséges kérvényeket a tanintézetben.

Ez főleg a hátrányos helyzetben vagy marginalizált környezetben élőkre nézve aggályos, éppen azokban a közösségekben, ahol nagyobb a gyermekanyák és a leányabortuszok száma, arról nem is beszélve, hogy a művi terhességmegszakítás miatt az abortusz következményeként elhunyt lányanyák száma is nagyobb – világított rá Csép Éva Andrea.

Csép Éva Andrea | Fotó: RMDSZ

A képviselő hangsúlyozta: véleménye szerint nemcsak a szexuális nevelésről, hanem a HPV elleni védőoltásról, a méhnyakrákról és a nemi úton terjedő betegségekről is beszélni kellene. Külön kiemelte a családon belüli erőszakot, azt, hogy a gyermekeknek meg kell tanítani, hogy hol a határ, mi az, amit tehet adott estben, kihez fordulhat. „Nem tudom elfogadni azt, hogy a mai tizenévesek esetében a fejlett testben ne lenne egy olyan fejlett elme is, még akkor is, ha gyermekekről beszélünk, hogy ne értenék meg a szexuális nevelés fontosságát” – mondta a Maros megyei képviselő, aki kiemelte: Románia az első helyen áll az EU-ban a gyermekanyák számát tekintve.

Kérdésünkre, hogy miért tartózkodott a szavazáson, Csép Éva Andrea elmondta: alapvetően egyetértett a gyermekjogvédelmi törvény módosításaival, de azzal kevésbé, hogy ebbe belekeverték a szexuális nevelésről szóló részt is, és voltak, akik ebből politikai ügyet kreáltak.

Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő kérdésünkre közölte: az az alapvető gond, hogy az USR annak idején ebbe törvénybe „eldugta” az iskolai szexuális felvilágosításról szóló cikkelyt, ahelyett, hogy valamely másik oktatási jogszabályba került volna. Ugyanakkor ennek az a magyarázata, hogy annak idején az USR ezt a bizottságot vezette, így csak erre a törvényre volt módosítási politikai lehetősége. 

Az oktatási szakpolitikus kiemelte: sajnálatosnak tartja, hogy most mindenki erről beszél, miközben egy ez marginális kérdés a törvény egészéhez képet. „Ez csak egy cikkely a 63-ból és nagyon örülnék annak is, ha egyszer a többi cikkelyről is megkérdeznének” – fogalmazott Szabó Ödön, elmondva: a gyermekjogvédelmi törvény mostani módosításai jelentős változtatásokat tartalmaznak, példaként említve az örökbefogadásokat. „Ezért sem volt korrekt annak idején az USR-től, hogy ezt ide rejtette el” – ismételte el a Bihar megyei törvényhozó.

Szabó Ödön | A szerző felvétele

Hangsúlyozta továbbá, azzal egyébként egyetért, hogy az iskolai szexuális nevelés olyan életszakaszban kezdődjön el, amikor a gyermek már a korlátolt felelősséget is viseli, tehát 14–15 éves korban, egyébként sem gondolja, hogy bárki „óvodásoknak vagy kisiskolásoknak” tartana szexuális felvilágosítást. A képviselő azt is helyesli, hogy a kedden elfogadott törvénycikkely szerint a szülőknek megfelelő tájékoztatást követően kérvényezniük kell, hogy a gyermekük részt vegyen a tájékoztatón. Mint mondta, ő maga is beíratja majd a gyermekeit, ha látja, hogy a szakemberek konkrétan miről tartanak előadást és nem „genderelmélettel vagy rejtett propagandával” környékezik meg a diákokat.

Mit mondott a többi párt?

A szavazás előtti vita során a szélsőséges AUR képviselője, Alin Coleșa kijelentette: nincs szükség a gyerekek „szexualizálására”. „Nincs szükségünk gyermekmaszturbációra, genderideológiára, tinédzserabortuszra, egy szóval szexualizációra. Az ilyen oktatásnak az egészséges fogalmakon kell alapulnia, arra kell ösztönözni őket, hogy a sport népszerűsítésével csökkentsék a fizikai vonzalom iránti igényt, mindenféle veszélyt, amely a digitális környezetben létezik ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban” – idézte Coleșát az Agerpres.

Fotó: Agerpres

Simina Tulbure, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) európai parlamenti képviselője, aki támogatta a kérdés korai bevezetését, elmondta, hogy Románia az első helyen áll a kiskorú anyák számát tekintve.

„Most a szexuális nevelésről kell beszélnünk, nem pedig az egészségnevelésről. Beszélnünk kell a szexről egy olyan országban, amely az első a kiskorú anyák számát tekintve. Az uniós országok között az élen állunk, ahol a családon belüli erőszak előfordul a családokban. Beszélnünk kell a beleegyezésről, mert a diákjaink nem ismerik a beleegyezés fogalmát. Nem értem tehát, miért kellene az egészségnevelésről beszélnünk egy olyan országban, amelyben le vagyunk maradva az EU-val szemben, mert nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi történik a diákjainkkal, akik az interneten, pornófilmekből tanulnak a szexről, miközben az iskolákban szakképzett embereknek kellene beszélniük a szexuális felvilágosításról” – idézte Tulburét az Agerpres.

Mara Calista, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint a témáról vitát kellene folytatni. Megjegyezte, hogy Romániában kimagaslóan nagy a kiskorú anyák száma, a 15 év alatti gyermekek nemi úton terjedő betegségének és a kiskorúakkal szembeni családon belüli erőszak esetei. „Az ajánlások, amiket olvasunk, az egy dolog, és a valóság, amiben élünk, egy másik” – mondta Calista.

Miroslav Merka romániai szlovák parlamenti képviselő szerint Románia demokratikus ország, de „keresztény ország” is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?