banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Ősszel döntenek csak a szexuális felvilágosítás iskolai bevezetésének tervezetéről

Csak ősszel születik döntés az iskolai egészségügyi nevelésnek nevezett szexuális felvilágosítás bevezetéséről szóló törvénytervezettel kapcsolatban – közölte a koalíciós pártok hétfői egyeztetését követően Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke.

Kelemen azt mondta, csak ősszel fognak tárgyalni a témáról. „Nem lesz szavazás erről, elhalasztjuk őszre" – fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva.

Az iskolai egészségügyi nevelés bevezetéséről szóló jogszabályt Klaus Iohannis államfő visszaküldte a parlamentnek újbóli megfontolásra, és jelenleg a szenátus újbóli jóváhagyására vár, amely első házként dönt róla.

A javaslat többek között előírja, hogy az iskoláknak – szülői beleegyezéssel – az „életre felkészítő oktatásban" kell részesíteniük a tanulókat, amelynek része kell legyen az „egészségügyi nevelés" is, a nemi betegségek és a kiskorúak teherbe esésének megelőzése céljából.Illusztráció | Forrás: Pexels

A parlamentnek küldött igénylésében az államfő felhívta a törvényhozók figyelmét, hogy a tervezet jelenlegi formájában – amelyben az eredetileg „szexuális nevelés" fogalmat „egészségügyi nevelésre" cserélték, és a szülők írásos hozzájárulásához kötik az egészségügyi neveléssel kapcsolatos iskolai programokat – számos bírálatot váltott ki mind az oktatási szakértők, mind a fiatalokkal és gyerekekkel foglalkozó civil szervezetek részéről.

Kapcsolódók

Kimaradt?