banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Oktatási államtitkár: szemléletváltásra van szükség a magyar gyerekek románoktatásában

A Hargita megyei gyerekek nagy részének problémát jelent a román nyelv elsajátítása. Ez nem csak az iskolai eredményeiket, hanem a munkavállalási lehetőségeiket is negatívan befolyásolja. Ez volt a fő témája Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár Hargita megyei látogatásának.

A román nyelv elsajátítása a Hargita megyei diákok kétharmadának jelent problémát, és ez nemcsak a képességfelmérő és érettségi vizsgán mutatkozik meg, a későbbi elhelyezkedésüket is megnehezíti, az állami és a magánszférában egyaránt – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a román nyelv oktatásának hatékonyabbá tételéről tartott Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár  Demeter Levente főtanfelügyelővel együtt szerdán, a csíkszeredai megyeházán.

Kallós Zoltán elmondta: munkacsoportot hoztak létre, és egy nagyszabású projektet indítottak útjára a kisebbségi román nyelvoktatás hatékonyabbá tételéért. "Elsősorban jelentős szemléletváltásra van szükség a magyar tagozatos oktatási intézmények pedagógusai körében" – mutatott rá az államtitkár hangsúlyozva, hogy hiába dolgoznak ki új tanterveket, ha nem vagy nem megfelelően alkalmazzák az oktatók. Kallós Zoltán szerint a tanárok képzése lehet megoldás a problémára, ami révén megtanulják alkalmazni a tanterveket és ezáltal célszerűen, hatékonyan fejleszteni a diákok nyelvtudását.

Nem kapnak használható nyelvtudást

Mint Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke fogalmazott: a jelenlegi oktatási rendszer nem teszi lehetővé a magyar gyermekek számára azt, hogy a román nyelvet a hétköznapokban is használható módon sajátíthassák el.

A politikus kiemelte, hogy Hargita Megye Tanácsa forrásokat különít el a probléma orvoslására, folyamatosan egyeztetnek a Pedagógusok Házával, a megyei tanfelügyelőséggel, az oktatási minisztériummal, és számos programot, kiadványt, kutatást és felmérést támogatnak, ugyanakkor erőteljes bukaresti fellépést várnak a megoldás érdekében, ezért is kiemelten fontos, hogy az államtitkár ez ügyben a megyébe látogatott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Demeter Levente főtanfelügyelő elmondta, hogy központi szinten nem fektettek megfelelő hangsúlyt ezekre a képzésekre, illetve amiket szerveztek, azok nem bizonyultak kellően hatékonynak.

„Nem mondhatjuk, hogy a pedagógusok hibája, hiszen a változáshoz nem tudtunk rendszerszinten megfelelően alkalmazkodni” – mondta a főtanfelügyelő hozzátéve: egyetért azzal, hogy fejleszteni kell a tanárok kompetenciáit. Ennek érdekében az oktatási minisztériummal, Hargita Megye Tanácsával és a Pedagógusok Házával együttműködve mikrorégiós képzéseket indítanak, hogy minél többen részt vehessenek rajtuk.

(Borítókép: Hargita Megye Tanácsa)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?