banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Radu Szekely államtitkár: hangsúlyt kapott a magyar diákok román nyelvre oktatása a minisztériumban

Többek között az Oltás és tesztelés az oktatásért! elnevezésű országos kampányról, a székelyföldi gyerekek román nyelvoktatásáról és a speciális oktatást igénylő diákok helyzetéről is tartott megbeszéléseket Csíkszeredában Radu Szekely, az oktatási minisztérium államtitkára.

Munkalátogatásra érkezett szerdán Csíkszeredába Radu Székely államtitkár, a megye vezetőségével, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség munkatársaival és a megye oktatási intézményeinek képviselőivel, valamint a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) szakembereivel folytatott megbeszéléseket.

Szerdán délután ismertették a Hargita megyei oktatási intézmények képviselőivel az Oltás és tesztelés az oktatásért! elnevezésű országos kampány lebonyolítását. Az államtitkár a Maszol érdeklődésére úgy fogalmazott: a tanároknak önkéntes alapon kell alávetniük magukat a teszteléseknek, valamint az oltások elfogadása is egyéni döntés alapján születik meg, ám az oktatási minisztérium szorgalmazza a minél szélesebb körű részvételt. A kampány részleteiről a későbbiekben derülnek majd ki pontos részletek.

A székelyföldi diákok román tudását erősítenék

A szerdai egyeztetések során különböző, a székelyföldi diákok oktatását érintő problémákat is átbeszéltek az esélyegyenlőség jegyében – tájékoztatta a sajtó képviselőit Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában szervezett sajtóeseményen. Az elöljáró elmondta, szóba került a székelyföldi gyerekek speciális helyzete a román nyelv tanulása kapcsán.

A román nyelv tanulásában ugyanis nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kommunikáció elősegítését középpontba helyező módszerekre. Borboy Csaba beszámolt arról is, hogy különböző beruházások megvalósításával segítenék a Hargita megyei speciális oktatást igénylő tanulókat. Mindemellett szóba került a digitális oktatás fejlesztése, illetve az iskolába ingázó diákok utazási költségeinek megtérítésének kérdése is.

Radu Szekely államtitkár hozzáfűzte: a székelyföldi diákok román nyelvre oktatásának egyik fő célkitűzése, hogy önállóan is boldogulni tudjanak az állam nyelvén, ezért a kommunikáció fejlesztését mindenképpen kiemelten kezelnék. Rámutatott: a törvényi szabályozás megengedi, hogy különböző pilot-programokat indítsanak a végzős diákok esélyegyenlősége jegyében. A szakember kiemelte, hogy az oktatási minisztériumban első alkalommal kap nagyobb hangsúlyt ez a kérdés.

Ugyanez igaz a speciális oktatási igényű diákokra is – tette hozzá Radu Szekely, aki szerint a humán erőforrásokat kellene ezen a területen hatékonyabban használni. Az ingázó diákok utazási költségeinek megtérítésével kapcsolatosan az államtitkár kifejtette: az elszámolással kapcsolatos problémákkal küszködik a kormányzat. A tanügyminisztérium részéről megtették javaslataikat a kormány felé a helyzet rendezése érdekében. Úgy vélte, mindenképpen fizetni fognak, de meg kell találni a törvényes elszámolási lehetőségeket, ezért az érintett intézmények türelmét kérte.

(Borítókép: "Apáczai Csere János" Pedagógusok Háza Facebook-oldala)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?