Nem tervez kormányátalakítást a miniszterelnök

Kiértékelte Nicolae Ciucă a kormány tevékenységét – a miniszterelnök véleménye szerint „a stabilitás garantálja, hogy folytatódik Románia modernizációja”.

Tíz objektív kritérium alapján értékelte ki a miniszterek tevékenységét Nicolae Ciucă. A miniszterelnök hétfőn közölte, hogy a kabinet stabilitása garantálja, hogy a kormány felelősségteljesen fog dolgozni Románia modernizációjának folytatásáért.

A kormány közleményben tájékoztatott a miniszterelnöki kiértékelő eredményéről. Nicolae Ciucă szerint a kormánykoalíció politikai stabilitást hozott Románia számára, a parlament és az államfő támogatását élvezi, ami lehetővé tette, hogy biztonságot és védelmet nyújtson a román állampolgároknak, és az országot elindítsa a fejlődés útján.

„A román állampolgároktól kapott támogatás az az alap, amelyre tovább építhetünk, a miniszteri csapat stabilitása pedig garancia arra, hogy továbbra is felelősségteljesen fogunk cselekedni polgáraink céljainak elérése és Románia modernizációjának folytatása érdekében” – szögezte le a kormányfő. Ciucă szerint a kormány minden tagja a legnagyobb komolysággal kezelte az országos helyreállítási terv keretében kiszabott mérföldkövek és célok teljesítését, valamint a többi európai alap lehívását.Nicolae Ciucă elégett a kormánytagok munkájával | Fotó: gov.ro

A kiértékelés egy másik szempontja az volt, hogy az egyes miniszterek mennyire szolgálták az európai és hazai alapok felhasználásakor az emberek és közösségek érdekeit. Felmérte a kormány tagjainak feddhetetlenségére és átvilágíthatóságára vonatkozó elvárások teljesítését is, e nélkül ugyanis „egyetlen kormánypolitika sem lenne hiteles”.

„Mandátumunk hét hónapja alatt a jól ismert nehéz körülmények dacára is sikerült társadalmi és gazdasági előrelépést tennünk és megerősítenünk nemzetközi státuszunkat, mert képesek voltunk koherens és összehangolt módon, a román állampolgárok és Románia érdekeinek védelmében elkötelezett kormánycsapatként fellépni” – hangsúlyozta Ciucă.

Utalt Románia szolidáris fellépésére is az ukrajnai háború kontextusában; ez a fellépés megerősítette európai és euro-atlanti, a demokratikus értékeket követő és az emberi jogokat és szabadságokat tiszteletben tartó országként való megítélését – írta a miniszterelnök.

A kormány egyik fontos célkitűzése, az energiafüggetlenség elérése érdekében jelentős lépés volt az offshore-törvény elfogadása, amely lehetővé teszi a Fekete-tenger talapzatában és a Buzău megyében lévő földgázmezők kitermelését. A Fekete-tenger talapzatában lévő energiaforrások kiaknázása a szükséglet 90 százalékának fedezését teszi majd lehetővé. A hazai és európai alapokból a következő években bejövő mintegy 90 milliárd eurót szállítási, egészségügyi infrastruktúrára, energetikai beruházásokra, helyi projektekre és a zöldenergiára való átállásra fordítják majd – sorolta a miniszterelnök.

„Közösen túljutottunk az egészségügyi válságon, stabilizáltuk az energiaválságot, most pedig az ukrajnai háború hatásainak kezelésén és ellenőrzés alatt tartásán dolgozunk, sok más országhoz hasonlóan” – tette hozzá. Ciucă kiemelte, hogy Románia még soha nem volt annyira védett, mint most, a NATO és az Európai Unió tagjaként, és a NATO Madridban elfogadott új stratégiai irányelve, valamint a román hadsereg folyamatos modernizációja biztonságot nyújt mind a román állampolgárok, mind az ideérkező ukrán menekültek számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A miniszterelnök rámutatott, hogy az idei év első negyedévében az EU-tagállamok közül Romániában volt a legnagyobb a gazdasági növekedés, a közvetlen külföldi befektetések 34 százalékkal nőttek az idei év első négy hónapjában a tavalyi évhez képest, ami annak bizonyítéka, hogy a kormány jó döntéseket hozott, és a külföldi befektetők bíznak a román gazdaságban. „Miniszterelnökként és a Nemzeti Liberális Párt elnökeként határozottan támogatni fogok minden olyan intézkedést, amely a helyi vállalkozók és a román tőke fejlesztését szolgálja, és Romániát továbbra is vonzó célponttá teszi a külföldi befektetők számára. Az egységes adókulcs megőrzése, az állami támogatási rendszerek és a finanszírozáshoz való hozzáférés fenntartása biztosítja a szükséges környezetet a beruházások fejlesztése számára. Folytatjuk az adóbehajtás javítását a digitalizálás és a hatékonyabb adminisztráció révén” – olvasható a kormányfő kiértékelőjében.

Kiértékelés féléves késéssel 

A román médiában azért övezte kiemelt érdeklődés a miniszterek tevékenységének (egy hónapos késéssel közzétett) félévi kiértékelését, mert ilyenkor szokott a tisztségben lévő miniszterelnök kormányátalakítást bejelenteni. Még a stabil parlamenti támogatással rendelkező kormányok esetében is gyakoriak a minisztercserék, a 2016–2020-as választási ciklusban például a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) több mint száz minisztere fordult meg kormányban.

Ciucă Románia 18. miniszterelnöke az 1989-es rendszerváltás óta. A beiktatása óta eltelt több mint hét hónapban eddig nem váltott le egyetlen tárcavezetőt sem, csak két „önként” távozó – egy plágiumbotrányba keveredett liberális és egy korrupcióval gyanúsított szociáldemokrata – minisztere felmentését kérte az államfőtől.

A jelenlegi PSD–PNL–RMDSZ nagykoalícióban is voltak politikai viták és üzengetések, legutóbb az üzemanyag-drágulás megfékezésének módjáról keveredtek egymással nyílt vitába a román kormánypártok: a PSD a liberális energiaügyi minisztertől, míg a nemzeti liberálisok a szociáldemokrata pénzügyminisztertől várta a megoldást.

Korábban Klaus Iohannis államfő is a stabilitás fontosságát hangsúlyozta az ország határainál dúló háború kapcsán, és óva intett attól, hogy a miniszterek teljesítményének félévi kiértékelése kapcsán a kormánypártok belpolitikai vitába bocsátkozzanak a válság közepette.

Kapcsolódók

Kimaradt?