banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Ciucă: történelmi pillanat a földgázkitermelés elkezdése Midiánál

Történelmi pillanatnak nevezte kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök a földgázkitermelés elkezdését Midia térségében. A kormányfő Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel együtt részt vett a Black Sea Oil & Gas társaság által a Midia Gas Development (MGD) projekt keretében folytatott gázkitermelés elkezdése alkalmából szervezett eseményen.

A miniszterelnök rámutatott, az elmúlt 30 év viszonylatában ez az első gázkitermelési projekt a Fekete-tenger romániai térségében, és ebben a hónapban már került is a hazai piacra a fekete-tengeri földgázból. Románia ezzel fontos lépést tesz az energiabiztonság garantálása felé. „Az a tény, hogy e projekt révén évente egymilliárd köbméter földgázt sikerül kitermelni, azt jelenti, hogy Románia fogyasztási igényeinek 90 százalékát ki tudjuk majd elégíteni” – fogalmazott.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, ez a projekt is bizonyítja, hogy az ország képes új forrásokat és megoldásokat találni egy olyan időszakban, amikor az ukrajnai háború miatt veszélybe került a világ gázellátása. A kormány elkötelezett amellett, hogy Románia az orosz gáztól függő országból a régió energetikai stabilitását biztosítani képes állammá váljon – nyomatékosította.

Őszre feltöltik a tározókat

Az ország gáztározóinak telítettsége 41 százalékos jelenleg; ezt novemberig 80 százalékra növelik. Ciucă Konstancán emlékeztetett, hogy egy európai uniós döntés értelmében télire minden tagállamnak 80 százalékig fel kell töltenie gáztározóit, ez ugyanis a téli szükségletek kielégítéséhez szükséges mennyiség minimuma. A romániai gáztározók jelenleg 41 százalékon állnak. Augusztus elsejéig 46, szeptember 1-jéig 57, október első napjáig 66, november elsejéig pedig 80 százalékos telítettséget terveznek elérni - mondta.

Fotó: Agerpres

Arról is beszámolt, hogy a román hatóságok több szálon is próbálnak olyan lépéseket tenni, amelyek felgyorsítják ezt a folyamatot. Például tárgyalásba kezdtek Azerbajdzsánnal, az amerikai partnerekkel pedig folyékony gáz behozataláról folynak egyeztetések – tette hozzá a miniszterelnök.

Újratárgyalnák a helyreállítási terv egyes fejezeteit

Ugyanakkor Nicolae Ciucă azt mondta, a lakosság és a gazdaság érdekében a kormány újra fogja tárgyalni az országos helyreállítási terv (PNRR) energiaügyi fejezetében „mindazt, ami újratárgyalható”.

A kormányfőt arról kérdezték, hogy a kormány fontolgatja-e a PNRR energiaügyi fejezetének újratárgyalását oly módon, hogy halasztható legyen a bányák bezárása. „Jelenleg az egész Európai Unióban érvényben van az a döntés, amelynek a REPowerEU nevet adták. Ez lehetőséget ad bizonyos összetevők újbóli megvitatására az energia területén. Mindent újra fogunk tárgyalni, ami újratárgyalható a román állampolgárok és a román gazdaság érdekében” – felelte Ciucă.

Azt is megemlítette, hogy jelenleg az energia ára csak az április elseje előtt hozott sürgősségi kormányrendelettel korlátozható. Ez a kormányrendelet egy éven keresztül van hatályban, tehát a helyzet függvényében még lejárta előtt újabb döntést kell majd hozni ebben a kérdésben – tette hozzá a kormányfő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?