Álmodozás csak, hogy Románia gázexportőr lesz, ha beindul a fekete-tengeri kitermelés

Az évtized végére annyira visszaesik a szárazföldi kitermelés, hogy a Fekete-tenger mélyéről származó gáz csak a hazai fogyasztást fedezi majd. Persze, ez sem kis dolog.

Éveken át tartó halogatást követően megszületett végre a földgáz nyíltvízi kitermelését szabályozó, úgynevezett offshore-törvény befektetők által is elfogadhatónak ítélt változata. Ezzel elhárult az akadály a kitermelés megkezdése elől, erre azonban nem kerül sor egyhamar. A legnagyobb gázmező, a Neptun Deep koncessziójának a haszonélvezője, az OMV Petrom vezetősége ismételten leszögezte, a törvénymódosítás megtörténte után kb. egy évre van szükségük, hogy meghozzák a beruházás elkezdéséről a végleges döntést, s további 5 év telik majd el a kiaknázás megkezdéséig. Ez azt jelenti, hogy a kitermelés valószínűleg 2028-ban kezdődik majd.Idén elkezdődik a tenger alatti gázmezők kiaknázása | Fotó: Facebook/BSOG

A fekete-tengeri földgáz körüli kormányzati eufóriánál csak az országos helyreállítási tervet övező nagyobb, ténykényt emlegetik Románia energetikai függetlenségét, a szakminiszter pedig több alkalommal exportot vizionált, sőt, a potenciális célországokkal kapcsolatban is hipotézisekbe bocsátkozott.

A Transgaz politikai ambícióktól nem fűtött szakértői által felvázolt jövőkép már távolról sem ennyire rózsaszín. Az állami gázszállítási vállalatnak a 2020 és 2029 közti időszakra vonatkozó fejlesztési tervéből az derül ki, hogy a fekete-tengeri gáz csak a hazai fogyasztás biztosítására lesz elegendő, mivel a szárazföldi kiaknázás erősen leszálló ágban van.

2020-ban 11,2 milliárd köbméter volt Románia gázfogyasztása, a belföldi termelés pedig 9,3 milliárd, amihez a Romgaz 5,2 milliárddal járult hozzá, az OMV Petrom pedig 4,1 milliárddal. Tavaly a Romgaz termelése minimális mértékben csökkent, 5,1 milliárd köbméterre, az OMV Petromé azonban lényegesen, 3,7 milliárdra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Transgaz előrejelzései szerint a szárazföldi kitermelés csökkenése az elkövetkező években is folytatódni fog, olyannyira, hogy az évtized végén a Romgaz már csak 3,8, az OMV Petrom pedig 1,8 milliárd köbmétert fog betenni a közösbe. Ugyanakkor a fogyasztás 12,4 milliárd köbméterre fog nőni.

Mivel a szárazföldi kutak akkor már csak 5,9 milliárd köbméter földgázt fognak adni, a különbséget a nyíltvízi kitermelésnek kellene pótolnia. Ez meg is valósul majd, a Transgaz prognózisa szerint a Deep Blue mezőből 2027-ben 3 milliárd köbméter gázt hoznak majd felszínre, utána pedig évi 6,1 milliárdot. A Black Sea Oil & Gas már idén elkezdi egy nyíltvízi mező kiaknázását. Az amerikai vállalat termelésének tetőzése a 2023-2025-ös időszakra várható, évi 1 milliárd köbméterrel, utána azonban csökkenni fog, s az évtized végén már csak 0,3 milliárd lesz.

Ez azt jelenti, hogy 2030-ban Románia teljes gáztermelése 12 milliárd köbméter körül lesz, míg a fogyasztás 12,4 milliárd köbméter. Az adatok tehát azt mutatják, hogy exportról szó sem lehet majd, mivel nem lesz mit értékesíteni külföldön, azonban a 95 százalékot meghaladó energetikai függetlenség önmagában nagyszerű eredmény lenne.

Kapcsolódók

Kimaradt?