Tizenhat milliárd euróba kerül a földgáz kitermelése a Fekete-tenger mélyéről

A 100 milliárd köbméternyi gázmező kiaknázásával Románia az EU legnagyobb kitermelőjévé válna.

16 milliárd eurós befektetésre van szükség a Fekete-tengerben található Neptun Deep kiaknázásához. Ezt Ionuț Ciubotaru, az OMV Petrom üzleti fejlesztési alelnöke mondta egy energetikai konferencián. Véleménye szerint a befektetés hatalmas előnyökkel jár majd, sok munkahelyet fog teremteni, s jelentős adóbevételekhez juttatja az államot.

„A Neptun Deep projekt egy hatalmas lehetőség Románia számára. Ennek a készletnek köszönhetően nem csak az Európai Unió legnagyobb gáztermelője leszünk, hanem az elkövetkező időszak energetikai átállásának a finanszírozására is” – jelentette ki Ciubotariu. Románia jelenleg az Európai Unió második legnagyobb földgáz termelője.

Az OMV Petrom elnökhelyettese úgy véli, amennyiben jövőre megszületik a végleges döntés a befektetésről, a kitermelés 2027-ben kezdődhet. Ciubotariu ugyanakkor hozzátette, ha késik a kitermelés feltételeit szabályozó offshore-törvény megváltoztatása, a fekete-tengeri földgáz kitermelésének megkezdése csúszni fog. Az OMV Petrom illetékesei múlt héten erősítették meg, hogy a Neptun Deep készletei 100 milliárd köbmétert tesznek ki.

(Nyitókép: Facebook/Grup Servicii Petroliere)

Az OMV Petrom a Romgazzal közösen fogja kitermelni a nyíltvízi földgázmezőt. A két vállalat részesedése a projektben 50-50 százalék. Az állami tulajdonban levő Romgaz a közelmúltban állapodott meg a projektben korábban résztvevő Exxon Mobillal, hogy 1,06 milliárd dollárt fizet a részesedéséért.

Hogy ki tudja fizetni ezt az összeget, az állami vállalat 1,6 milliárd lejes hitelt vesz fel. A hitelt a Raiffeisen Bank folyósítja, melyet versenytárgyaláson választottak ki több pénzintézet közül.

Az OMV Petrom és az Exxon mostanáig 1,5 milliárd dollárt fektettek be a projektbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?