FRISSÍTVE – Elfogadta a parlament a fekete-tengeri földgáz kitermelését lehetővé tevő offshore-törvényt

FRISSÍTVE: Elfogadta szerdán a képviselőház az offshore-törvény tervezetét.

A jogszabályt 248 képviselő támogatta, 34-en szavaztak ellene. Az eddigi jogszabályt módosító tervezet feltétele volt a fekete-tengeri földgáz kitermelése megkezdésének. A szenátus által már korábban elfogadott jogszabályt 248 szavazattal 34 ellenében erősítette meg a képviselőház.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) házelnök szerint a közvetlen és közvetett adók révén a román állam a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százalékát kapja meg, míg a haszon 40 százaléka a befektetőké marad. Nicolae Ciucă liberális (PNL) kormányfő szerint a döntés révén bizonyossá vált, hogy öt éven belül Románia energetikai szempontból függetlenné válik.

A Fekete-tenger Romániához tartozó térségéből kitermelhető földgáztartalékok meghaladják a 100 milliárd köbmétert.Az alsóház volt a döntő fórum a kérdésben | Illusztráció: Agerpres

Az elfogadott törvény az offshore (nyíltvízi) és a nagy mélységű onshore (szárazföldi) kőolajlelőhely-kutatás és -kitermelés feltételeit szabja meg. A jogszabály előírja, hogy a kőolajszerződések ugyanazon gazdasági érdekcsoporthoz tartozó tulajdonosai, akik gázkitermelési tevékenységet is végeznek, és értékesítik az e körzetekből kitermelt földgázt, kötelesek a többletjövedelmet kiszámítani, bevallani és adót fizetni utána. Az olajmezőkből kitermelt földgáz értékesítéséből származó többletbevételekre fizetendő adóból levonják a kutatási és kitermelési (upstream) beruházások értékét. Ennek aránya nem haladhatja meg a többletbevételekre kirótt adó 40 százalékát – áll a jogszabályban.

A mélytengeri és szárazföldi olajmezőkre vonatkozó kőolajmegállapodások hatályának ideje alatt a megállapodások jogosultjai és a hozzájuk tartozó vállalatok jogosultak a szóban forgó olajmezőkből kitermelt szénhidrogének szabad forgalmazására, az általuk meghatározott áron és mennyiségben, tiszteletben tartva a hatályos nemzeti és európai jogszabályokat.

A kormánynak azonban kivételes esetekben, az energiaügyi minisztérium javaslatára joga van ideiglenes jelleggel korlátozni az árakat és az értékesíthető szénhidrogén-mennyiséget a lakossági fogyasztáshoz és a hőszolgáltatók működéséhez szükséges szénhidrogén biztosítása érdekében, illetve, hogy eleget tegyenek az európai jogszabályok által előírt szolidaritási mechanizmusoknak.

A kormánypártok támogatták, az AUR ellenezte a törvényt, az USR szerint elkéstek vele

A PSD, a PNL és az RMDSZ törvényhozói támogatták az offshore-törvény tervezetét, míg az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői bírálták azt a képviselőház szerdai ülésén. Gheorghe Pecingină liberális képviselő a tervezet vitáján kijelentette: a PNL frakciója megszavazza a törvényt, amely „helyreállítja a normalitást”. „Tisztelni kell minden beruházót, ugyanakkor ez a törvény a román államnak is biztosítja a maga részét” – mondta.

A szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Cristina Prună bírálta Virgil Popescu energiaügyi minisztert a törvénytervezet előterjesztése miatti késedelemért. Emlékeztette, hogy már 2019-es beiktatásakor kijelentette, hogy az offshore-törvény módosítása prioritást élvez, de csak most, két és fél év után terjesztette elő a jogszabály-tervezetet. Ezzel a miniszter hozzájárult Románia energiabiztonságának gyengítéséhez és az orosz gáztól való függőség növeléséhez, illetve a román állampolgárok gázszámláinak növekedéséhez – mondta az USR-s képviselő. Mindazonáltal remélte, hogy a törvény utat nyit végre a beruházások előtt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Radu Popa PSD-s törvényhozó szerint a tervezet biztosítja Románia energetikai biztonságát. „Javaslom, hogy vessünk véget a populizmus-bajnokságnak. A törvény jó, természetesen nem tökéletes, de biztosítja Románia energetikai biztonságát egy nagyon bonyolult helyzetben. Nézzük a román állampolgárok érdekeit, és támogassuk a törvény elfogadását” – fejtette ki Popa.

Ezzel szemben George Simion AUR-os törvényhozó bírálta a tervezetet, mivel szerinte az nem ír elő szankciókat a szerződéseket be nem tartó kitermelő vállalatoknak. „A befektetőknek csak jogokat adunk, szankciókra meg nincs lehetőség” – adott hangot véleményének Simion. Azt is nehezményezte, hogy „a Fekete-tengerben kitermelt földgázt a bécsi tőzsdén fogják értékesíteni”.

RMDSZ: 2026-ban kezdődhet a kitermelés

A törvény zöld utat teremt a Fekete-tengeri földgázkitermelésnek, valamint hosszú távon biztosítja Románia energetikai függetlenségét – vélte Bende Sándor, a képviselőház ipari bizottságának RMDSZ-es elnöke.

Az RMSZ közleménye idézte a képviselőt, aki szerint: „A ma megszavazott törvénytervezet a 2018-ban elfogadott offshore-törvényt javítja, stabilitást és kiszámíthatóságot biztosít az országnak és beruházóknak egyaránt. Az új törvény megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy nagyobb arányú legyen a földgázkitermelés és elindulhasson a nyíltvízi gázlelőhelyeken is a kitermelés. A jogszabály a kőolajkutatási, -fejlesztési, -hasznosítási tevékenységekre vonatkozó egyedi adózási rendszert módosítja, miszerint a jövedelem 60 százaléka az államot, 40 százaléka pedig a befektetőt illeti meg.”

„80 és 100 milliárd köbméterre becsült földgáztartalék van a Fekete-tengerben, a törvény megszavazásával elhárítottunk minden akadályt a kitermelés elől, ami azt jelenti, hogy az első molekula gáz 2026-ban kerülhet a felszínre. Az offshore-törvény egy korrekt adózási rendszert vezet be, amely által nemcsak az állam számára, de a befektetők számára is kedvező, stabilitást és kiszámíthatóságot biztosít. A törvény hatálybalépése után új munkahelyeket teremt, az állam plusz bevételhez jut a profitadó és más adók befizetése által. Mindez hozzájárul Románia gazdasági növekedéséhez és a stabilitás megteremtéséhez” – nyilatkozta Miklós Zoltán Kovászna megyei parlamenti, a képviselőház költségvetési bizottságának RMDSZ-es tagja a törvény plénumi vitáján.

Hozzátette: a törvénytervezet legfontosabb célja, hogy megteremtse a szükséges feltételeket az ország rendelkezésére álló erőforrások kihasználására ahelyett, hogy ezeket az erőforrásokat külföldi piacokról importálná. Az idei év második felében már felszínre kerülnek az első molekulák a Black Sea Oil and Gas cég kitermelésében a Fekete-tengerből, majd 2026-ban már a Neptun Deep projekt keretében termelhet ki a Romgaz és az OMV Petrom, évente mintegy 1 milliárd köbméter gázt.

Cikkünk frissül.

Kapcsolódók

Kimaradt?