banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kilenc hónapos hitelmoratóriumot vezet be a kormány

A kormányfő a szerdai ülést megelőzően tudatta, a kabinet megszavazza a kilenc hónapos hitelmoratórium bevezetését, továbbá határoz az IMM Invest Plus vállalkozás-támogatási program meghosszabbításáról, valamint a helyreállítási terv kritériumainak eléréséhez szükséges intézkedésekről.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a szerdai kormányülés előtti tájékoztatón közölte: a kabinet napirendi pontjai között szerepel az a határozat is, amely kilenchónapos hitelmoratórium bevezetését irányozza elő. Ebben az időszakban a bankhitellel rendelkezők mentesülnek a részletfizetés alól, azonban az állami törlesztési moratórium lejárta után a szerződésüknek megfelelően le kell róniuk hátralékaikat a hitelintézetek felé.

A moratórium mind a magánszemélyekre és a cégekre vonatkozik majd, akiket nagymértékben érint az energiaválság miatt kiakalult árváltozás és „a mindannyiunk által érezhető infláció hatása”, közölte Ciucă.

Ugyancsak a szerdai kormányülésen fogadják el azt a sürgősségi rendeletet, amely az állami gondozásban nevelkedő gyermekek, a fiatal családok és az egyetemisták megsegítéséről.

Ciucă közölte azt is, meghosszabbítják az IMM Invest Plus programot, ezzel meghosszabbítják a kis és közepes vállalkozásoknak a támogatási rendszerét. Ebben főleg azok érintettek, akik a digitalizációs, a kutatási és az innovációs ágazatokban tevékenykednek. A program keretében a vállalkozások államilag garantált és kamattámogatott bankhitelt vehetnek fel működési költségekre vagy pedig beruházásokra.

A kormányfő elmondta még, egy sor olyan intézkedést fogadnak el, amelyek az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Tervben (PNRR) megfogalmazott vállalások teljesítéséhez szükségesek.

(Nyitókép: képernyőmentés a kormányinfó videójából)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?