A PNL alkotmányossági kifogást emel a hiteltörlesztéssel és a választásokkal kapcsolatos törvények ellen

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megtámadja az alkotmánybíróságon a hiteltörlesztési moratóriumra és az idei helyhatósági választások megszervezésére vonatkozó, a parlament által elfogadott törvényeket – jelentette be csütörtökön Florin Roman, a PNL alsóházi frakcióvezetője. Marcel Ciolacu házelnök, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke szerint a kormánypárt „csúfot űz” a lakosságból a törvények hatályba lépésének akadályoztatásával.

Roman szerint a parlament „fedezet nélküli, populista” módosításokat szavazott meg, amikor azzal módosította a lakossági hitelek fizetésének felfüggesztésére vonatkozó kormányrendeletet, hogy senkinek se kelljen kamatos kamatot fizetnie a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot idején elhalasztott hiteleire.

„Ilyen alapon azt is megszavazhatták volna, hogy egy lej legyen egy kilogramm kenyér és 1,1 lej egy kilogramm hús" – érvelt Roman. A törvényhozók eltörölték azt az előírást is, amely értelmében kamatos kamat befizetésére kötelezték volna a halasztást kérő személyeket arra az időszakra, amelyre halasztás igényeltek.

A PNL megtámadja az alkotmánybíróságon a helyi választottak mandátumát meghosszabbító jogszabályt is, amit szintén csütörtökön fogadott el a képviselőház – közölte Roman. A törvény értelmében a jelenleg tisztségben lévő megyei tanácselnökök, polgármesterek, megyei és helyi tanácsosok mandátumát meghosszabbítják legtöbb hat hónappal a szükségállapot végétől számítva. A helyhatósági választások időpontját pedig a parlament sarkalatos törvénnyel határozza meg, legkevesebb 75 nappal a szavazás előtt – ezzel kivették a kormány kezéből a lehetőséget, hogy kitűzze a voksolás napját.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke szerint a PNL „csúfot űz a románokból”, amikor az alkotmánybíróságon blokkolja a hitelek halasztását lehetővé tevő jogszabályt. Szerinte „akármit is mondnak este a tévékben”, a liberálisok „másnap lebuknak”, mert intézkedéseikből kiviláglik valódi célkitűzésük.

 

„A PSD által javasolt módosítások segítik a járvány miatt bajba jutott cégeket, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az állampolgároknak sikerüljön megőrizni életszínvonalukat” – írta Facebook-bejegyzésében Ciolacu.

(Nyitókép: Florin Roman, a PNL alsóházi frakcióvezetője | Forrás: Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?