Megszavazták: senkinek sem kell kamatot fizetnie a hiteltörlesztés felfüggesztése alatt

FRISSÍTVE - Fontos módosítással fogadta el a parlament a hiteltörlesztés felfüggesztésére vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet: a csütörtökön megszavazott jogszabály értelmében a természetes személyeknek, a kis- és középvállalkozóknak, illetve az egyéni vállalkozóknak adott hitelek esetében sem kell kamatot fizetni a felfüggesztés ideje alatt. A sürgősségi rendelet eredetileg csak a jelzáloghitelek esetében adott kamatmentességet.

A módosítás értelmében tehát a bankok nem számíthatnak fel kamatot senkinek a felfüggesztés ideje alatt, és az így felgyűlt összeget nem adhatják hozzá a törlesztendő hitelösszeghez és nem kalkulálhatják bele az újraszámított kamatba. A jogszabály értelmében a halasztás, amely a felvett hitel törlesztőrészletére, a kamatra és a banki illetékekre egyaránt kiterjed, 1-től 9 hónapig terjedő időtartamra lehet igényelni úgy, hogy az utolsó havi részlet nem eshet 2020. december 31. utánra.

Az adós választhat, hogy az eredeti futamidővel törleszti-e a hitelt, ami nagyobb havi részletet jelent, vagy átütemezteti, mely esetben a futamidőt a törlesztés felfüggesztésének időtartamával lehet kitolni. Ez utóbbi esetben, ha még 5 évig kellene hogy fizessen, de 9 hónapos halasztást kér, 5 év és 9 hónap múlva jár majd le az utolsó részlet. A kamatnak az eredeti szerződében meghatározott értékét a bank nem módosíthatja. 

Az RMDSZ is kérte a kamatos kamat eltörlését

Az RMDSZ a sürgősségi rendelethez módosító javaslatot terjesztett elő, amelyben a kamatos kamat eltörlését kérte a felfüggesztés idejére. Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy a szövetség törvényhozói mind a szenátusban, mind pedig a képviselőházban azt az elvet tartották szem előtt, hogy a járványidőszakban az államnak az állampolgárok érdekei szerint kell cselekednie, nem pedig a bankok profitját védeni.

„Tekintettel a járványügyi helyzet okozta gazdasági válságra és a nem ismert következményekre, meggyőződésem, hogy a kormány sürgősségi rendelete nem segíti azokat a jóhiszemű állampolgárokat, akik törlesztőrészletük halasztását kérték, hiszen a halasztási időre a bank kamatot számolt a be nem fizetett összegekre. Ha egy hiteles a törlesztési időszak elején van, a törlesztőrészeltének 80-90 százaléka kamatból áll, így gyakorlatilag a felfüggesztési periódusra is felszámolja a bank a kamatot, amit majd utólag a törlesztőrészlet megemelésével fizettetne vissza a hitelt felvevővel a bank. Az RMDSZ megakadályozta ezt: a bankok nem számolhatnak kamatos kamatot az elhalasztott befizetésekre” – idézte az RMDSZ közleménye Benedek Zakariást.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép hatályba. A kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) bejelentette, hogy megtámadja a módosításai miatt az alkotmánybíróságon a jogszabályt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?