Elfogadta szenátus az RMDSZ-javaslatot: bárki kérheti a hiteltörlesztés felfüggesztését

Minden vállalkozás és magánszemély számára, kérésre elhalasztják a banki hitelek és kamatok kifizetésének határidejét 2020 végéig – erről döntött kedden a szenátus plénuma. Az RMDSZ javaslatára nemcsak a kis- és középvállalkozásokat, hanem minden céget és magánszemélyt érint az intézkedés. A törlesztés felfüggesztését kérvényezni kell.

A szenátus kedden a Szociáldemokrata Párt (PSD) hiteltörlesztési moratóriumról szó törvénytervezetét vitatta meg, majd szavazott róla. A jogszabály a kormány hétfői ülésén elfogadott sürgősségi rendelethez hasonló előírásokat tartalmaz. Lényege, hogy a koronavírus-válságra való tekintettel a bankok ügyfeleinek egy része mentesüljön egy időre a hiteltörlesztés alól.

Tánczos Barna szenátora, a felsőház költségvetési bizottságának tagja elmondta: az RMDSZ által megfogalmazott és a szakbizottság által felvállalt módosítások értelmében a moratórium idejére nem számolhatnak fel kamatot a bankok. A tervezet eredetileg szeptember végéig adott volna haladékot, amit az RMDSZ javaslatára év végéig kitoltak, így a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak esélyük lesz a szükségállapot okozta válsághelyzetből kilábalni – hangsúlyozta az RMDSZ szakpolitikusa.

Hozzátette: a tervezet eredetileg csak a kis- és középvállalkozásokra vonatkozott volna, az RMDSZ javaslatára az előírások mindenkire vonatkoznak. A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, ezt követően léphet érvénybe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?