Megszavazta a képviselőház a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló tervezetet

FRISSÍTVE - Döntő házként elfogadta pénteken a képviselőház a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló törvénytervezetet. A jogszabályjavaslatot 214 képviselő támogatta, 86-an ellene voksoltak, 26 törvényhozó tartózkodott.

A tervezet értelmében Romániában legfennebb kilenc hónapra, de legkésőbb december 31-éig felfüggeszthető a banki hitelek törlesztése. Ez nem ró pluszköltséget a hitelfelvevőre, a hitel futamideje azonban meghosszabbodik a felfüggesztés időtartamával. A jogszabály azt is előírja, hogy a törlesztés felfüggesztésének időszakában esedékes kamatot nem írják hozzá a tőketartozáshoz.

Egy módosító javaslat értelmében mindennemű kényszervégrehajtás, ingatlanlefoglalás és bármiféle elkobzás a moratórium hatálya alá esik és 2020. december 31-éig felfüggesztik. A tervezet értelmében azok a hitelesek élhetnek a hiteltörlesztés felfüggesztésének lehetőségével, akiknek nincs 90 napnál régebbi hiteltartozásuk.

Ahhoz, hogy élhessenek a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével a hiteleseknek - kivéve a természetes személyeket - küldeniük kell a banknak egy felelősségvállalási nyilatkozatot, amelyikből kiderül, hogy a folyó hónapban legalább 15 százalékkal visszaestek a bevételeik az előző két hónap átlagához képest.

A PNL képviselői nem szavazták meg a tervezetet. Szerintük a törvénynek „katasztrofális hatása” lesz a gazdaságra. Közölték, hogy meg fogják támadni az alkotmánybíróságon. 

A szenátus korábban már elfogadta a tervezetet, a képviselőház döntő házként szavazott róla. Korábban a kormány is hiteltörlesztési moratóriumot hirdetett egy sürgősségi rendelettel, ez a jogszabály már megjelent és Hivatalos Közlönyben, és hatályba lépett.

RMDSZ: a törvény jobban kedvez a törlesztőknek

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a törvény vitáján elmondta, hogy a jelenlegi szükségállapotban nem a bankok tőkéjét kell megmenteni az állampolgárok sanyargatása által, ahogyan azt a kormány sürgősségi rendelete teszi, hanem olyan jogszabályokat kell alkotni, amelyek a bajba jutott állampolgároknak kedveznek.

„A kormány által elfogadott, jelenleg érvényben lévő sürgősségi kormányrendelet továbbra sem az állampolgárok érdekeit szolgálja: növekedni fog a kötelező törlesztőrészlete annak, aki a kormány szabályai szerint kéri hitelének elhalasztását. Ez elfogadhatatlan. Éppen ezért egy olyan megoldásra szavaztunk a parlamentben, amely lehetővé teszi, hogy semmilyen többletkamat vagy -költség ne terhelje a hiteleseket. Emellett arról döntöttünk, hogy az év végéig tarthat a hitelek elhalasztása. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a hitel időszaka kitolódik azzal az időszakkal, amely idő alatt a hiteles nem fizetett a járvány idején, illetve ennek semmilyen többlet pénzügyi vonzata nem lesz” – idézte az RMDSZ hírlevele a politikust.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?