Nem nagy a forgalom a székelyföldi Covid-19 járóbeteg-ellátó központokban

A koronavírus-fertőzések azonosítását célzó tesztelés kiterjesztésének köszönhetően már január óta működnek koronavírusos járóbeteg-központok. A kórházak közelében, az ügyeleti központokban, valamint bizonyos háziorvosi rendelőkben is lehetőség van a vizsgálatra, tesztelésre, valamint Covid-tünetek esetén gyógyszer igénylésére. A cél az volt, hogy ezzel is tehermentesítsék a kórházak sürgősségi osztályait. Kovászna, Hargita és Maros megyében átlagos vagy az átlagnál alacsonyabb a forgalom ezekben a központokban.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter korábban a járóbeteg-ellátó központok megnyitását azzal indokolta, hogy eddig Románia végezte a legkevesebb koronavírustesztet az Európai Unióban. Véleménye szerint a fertőzések pontos feltérképezése nagyon fontos az egészségügyi válság kezelésében. A járvány ötödik hullámának lecsengésével azonban várhatóan még kevesebben veszik igénybe ezeket. A Maszol annak járt utána, hogy jelen pillanatban milyen a forgalom a székelyföldi ellátó-központokban.

A háromszéki fertőzöttek alig igénylik az ellátását

Két hét alatt alig 12 otthon lábadozó fertőzött kért orvosi segítséget a sepsiszentgyörgyi kórház mellett létrehozott koronavírus járóbeteg-központban, számolt be a Maszol érdeklődésére András Nagy Róbert. A megyei sürgősségi kórház igazgatója szerint érdeklődés hiányában felére csökkentik a járóbeteg-központ működését. Ez azt jelenti, hogy míg az első két hétben naponta 8 és 15 óra között, két váltásban teljesített szolgálatot a négy infektológus és egy belgyógyász szakorvos, ezentúl egy váltásban dolgoznak és naponta 10 és 13 óra között tart nyitva a központ.

András Nagy Róbert szerint az volt az eredeti elképzelés, hogy a koronavírus járóbeteg-központ leveszi a terhet a kórház sürgősségi osztályáról azáltal, hogy az otthon lábadozó fertőzöttek ellátását biztosítja, ám az elmúlt két hét tapasztalata az, hogy nem éri meg két váltásban fenntartani a központ működését, ugyanis a kisszámú igénylőt a sürgősségi osztályon is el lehet látni. A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató érdeklődésünkre elmondta: a járóbeteg-központ nem tesztelő hely, tehát oda a háziorvosok kellene küldjék az otthon lábadozó betegeiket, hogy szakorvosok mérjék fel az állapotukat, és írják fel a megfelelő kezelést, ám ez a folyamat döcögősen működik.

Moduláris sürgősség bejárata Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Kovács Zsolt

A kórházigazgató rámutatott: a hivatalos pozitív PCR-teszttel rendelkező és a Corona Forms nevű platformba való bejegyzést követően a háziorvosok tudnak előzetesen időpontot foglalni betegeik számára a járóbeteg-központban. Erre azért is szükség van, mert a mentőszolgálatnak is tudnia kell, hogyan szervezze a járműparkját, hiszen a fertőzötteket el kell venni otthonukból, majd a kivizsgálás után haza kell szállítani őket. Ugyanakkor a szakorvos a beteg állapota alapján dönthet úgy is, hogy a kórházba utalja a fertőzöttet.

András Nagy Róbert leszögezte, a központ tevékenységének csökkentésével párhuzamosan a koronavírus-fertőzötteket vagy fertőzésgyanús eseteket továbbra is ellátják a kórház sürgősségi osztályán, ahová az elmúlt időszakban napi 5-10 beteg érkezett fertőzés tüneteivel, de volt olyan nap, hogy 20 ilyen pácienst jegyeztek. Hozzátette: rugalmasan kezelik a koronavírusos járóbeteg-központ programját, mert ha a következő időszakban megnő a szolgáltatás iránti érdeklődés, több beteget küldenek a háziorvosok, akkor ismét visszaállítják a két váltást és hosszabb nyitvatartási programot.

Koronavírus tesztelés háziorvosoknál és hétvégi tesztközpontban

Kovászna megyében a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalók, hét közben egyes háziorvosi rendelőkben tesztelhetnek ingyenesen, míg hétvégenként a sepsiszentgyörgyi Dália utcai oltóközpontban biztosítanak ingyenes tesztelési lehetőséget.

A Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a 89 háziorvos közül 57 vállalta, hogy az egészségbiztosító pénztár anyagi támogatása mellett ingyen teszteli a hozzá fordulókat. A fertőzés tüneteit észlelő háromszékiek a www.dspcovasna.ro oldalon találják meg az akcióban részt vevő háziorvosok listáit és elérhetőségeit. Kovászna megyében 33 háziorvos vállalta azt, hogy tesztel és beadja az védőoltást is, míg további 24 háziorvos csak a koronavírus-tesztet vállalta, nem ad be védőoltást.

Hogy hétvégeken is biztosítani lehessen az ingyenes tesztelés lehetőségét, minden pénteken, szombaton és vasárnap a sepsiszentgyörgyi Dália utcai oltóközpontban végeznek teszteket, tájékoztatott az igazgatóság. Itt azokat fogadják, akiknek koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik vannak. Első lépésben antigén gyorstesztet végeznek, ám ha a páciens tünetei ellenére az negatív, akkor megismétlik PCR-teszttel.

A sepsiszentgyörgyi Dália utcai oltóközpontban múlt hétvégén biztosították első alkalommal az ingyenes tesztelést. Akkor 15 személy igényelte ezt és 9 esetben lett pozitív az eredmény. A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Ágoston László hangsúlyozta, egyrészt a lakosságnak próbálnak segíteni, másrészt tehermentesítik a kórház sürgősségét.

Hargita megyében a mentősök túlterheltek

Elsősorban hétvégén és a háziorvosok rendelési idején kívül eső időpontokban van nagy jelentősége a koronavírus-tesztelési pontoknak – mondta a Maszol érdeklődésére Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője. „Ezeket azért hoztuk létre, hogy az emberek ne rohanják le a mentőket, mert oda jutottunk, hogy a mentők sürgősségi tevékenysége, a mentési tevékenysége került veszélybe amiatt, hogy sok volt a tesztelési igény” – mutatott rá az igazgató.

A járvány miatt az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás, a nagy tesztelési igény váltotta ki ezt az intézkedést: első körben felszólították a háziorvosokat, hogy oldják meg vidéken a tesztelést. „Az volna az ideális, ha mindenki a lakhelyéhez legközelebb juthatna orvosi ellátáshoz. Mindegy, hogy diagnosztikai ellátásról, ebben az esetben tesztelésről, vagy terápiás ellátásról, azaz gyógyításról van szó” – szögezte le Tar Gyöngyi.

Hozzátette, a legtöbb településen mivel nincs kórház, a háziorvos végzi el a vizsgálatot. Őket arra kérték, hogy akár hétvégén is teszteljenek, vonják be az asszisztenseket, közösségi asszisztenseket is. „Ez nem sürgősségi beavatkozás, amit azonnal meg kell oldani, de azért jó, hogy ha a tünetek megjelenéséhez képest minél hamarabb megtörténik, mert akkor van diagnosztikai értéke és így elkerülhetjük, hogy az illető személy körül góc alakuljon ki és terjessze a betegséget” – emelte ki a szakember.

A másik lépés az volt, hogy – a városokban legalább – oldják meg a kórházak a tesztelést és ezzel párhuzamosan kezdjék meg működésüket az úgynevezett covid-ambulanciák. „A tesztelés a diagnózis felállításához kell, a covid-ambulanciák pedig ahhoz, hogy pontosan kivizsgálják a súlyosabb, rizikós eseteket, így ne kerüljenek a betegek súlyosabb állapotban és kaphassanak olyan covid-terápiát, ami most már létezik, elérhető nálunk a megyében is. Ezekben a központokban, akár anélkül, hogy befektetnék a fertőző-, vagy a tüdőosztályra, meg lehet oldani napos bent fekvéssel, ellátással” – részletezte Tar Gyöngyi.

A tesztelő központokat többnyire a kórházak bejáratánál alakították ki annak érdekében, hogy a tünetekkel rendelkezők ne menjenek be az intézményekbe. Ezeken a pontokon gyors, egyszerű eljárással elvégzik a tesztet, képzett asszisztensek veszik le a mintákat és vezetik be rendszerbe az eredményeket. A páciensek otthon várhatják meg az eredményeket, nem kell váróteremben ülniük – sorolta az igazgató. Hozzátette: a másik nagy előnye a tesztelési pontok működésének, hogy a személyzet a beteg helyzetét, állapotát látva azonnal beirányíthatja az ambulanciára vagy a sürgősségi osztályra.Illusztráció | Fotó: Unsplash/MatNapo

Tesztelő központ működik Hargita megyében a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujánál, és a maroshévízi kórháznál, de a megyében működő hét orvosi ügyeleti központban, ahol háziorvosok látnak el szolgálatot, szintén végeznek tesztelést. „Ott is szakemberek és asszisztensek vannak, oda is lehet folyamodni. Az ügyeleti központok természetesen olyankor működnek, amikor az illető körzetben nincsen aktív háziorvos: reggel 8 óra után hét közben és egész hétvégén. „Ezeknek is az a szerepük, hogy a mentőszolgálatról és a sürgősségi osztályokról levegyék a terhet” – emelte ki az igazgató.

Covid-ambulanciák a megye vegyes kórházainál működnek. A csíkszeredai kórháznak három ilyen ambulanciája van: egy a központi épület udvarán, egy a csíksomlyói fertőző részleg udvarán, egy pedig az intézmény szentegyházi egységében, ezen kívül működik egy a székelyudvarhelyi kórház udvarán és a gyergyószentmiklósi kórház sürgősségi részlege mellett – sorolta Tar Gyöngyi.

Átlagos vagy annál gyengébb érdeklődés Maros megyében

A Maros Megyei Egészségügyi Igazgatóság kilenc ingyenes antigéntesztelő központot nyitott a SARS-CoV-2 vírusfertőzés tüneteivel rendelkezők számára. A központok listája és elérhetőségei időpont egyeztetés alapján kerültek fel az igazgatóság honlapjára. A koronavírus kimutatása céljából felkereshető mintavételi központokban átlagos az érdeklődés. Szerkesztőségünk megkeresése nyomán több erre a célra nyitott egészségügyi központban úgy fogalmaztak, a központok február 7-i indulása óta a látogatottság változó maradt, van, amikor alacsony az érdeklődés, máskor pedig átlagos, de semmiképpen nem mutat növekvő tendenciát.

Maros megyében egyébként a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórházban, hétköznapokon 8–15 óra között; a szászrégeni Dr. Eugen Nicoară városi kórházban, hétköznapokon 8–20 óra között, szombat–vasárnap 8-16 óra között; a dicsőszentmártoni Dr. Gh. Marinescu városi kórház sürgősségi osztályán, megállás nélkül, minden nap; a marosludasi Dr. Valeriu Russu városi kórház, sürgősségi osztályán naponta 8–20 óra között; a segesvári városi kórház, sürgősségi osztályán, megállás nélkül, minden nap; a szovátai kórház, elkülönítő résszel felszerelt ügyeleti szobájában, minden nap, megállás nélkül; az erdőszentgyörgyi városi kórháznál, a hét minden napján, megállás nélkül; a mezőbándi állandó egészségügyi központnál, a hét minden napján megállás nélkül; és a mezőzáhi állandó egészségügyi központnál, a hét minden napján, szintén megállás nélkül fogadják a betegeket.

„Az intézkedés az Egészségügyi Minisztérium kérésének eredménye, hogy tehermentesítsék a kórházakat és a sürgősségi szolgálatokat” – tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Ferencz Loránd, a Maros Megyei Népegészségügyi Igazgatóság aligazgatója.

Mint fogalmazott, a központoknál nem kell beutaló, nincs szükség előjegyzésre és ingyenesek a vizsgálatok, ezért azoknak a betegek, akik enyhe tünetekkel rendelkeznek vagy tünetmentesek, érdemes ide fordulniuk. Az intézkedésre azért is szükség volt, mert a várakozási idő a tesztelésre folyamatosan növekedett.

Szintén az egészségügyi igazgatóság honlapján található azon háziorvosi rendelők listája, ahol tesztelést hajtanak végre. Ezekre a szolgáltatásokra szerződést kötöttek az érintett háziorvosok az egészségbiztosítási pénztárral.

Maros megyében közel száz háziorvosi rendelőben végeznek ingyenes tesztelést, a vizsgálatra azonban előjegyzés szükséges. A legtöbb marosvásárhelyi háziorvos ugyanakkor azt javasolja, hogy akut légúti fertőzés tüneteit mutató betegek végezzenek Covid-tesztet, mielőtt orvoshoz fordulnak, ugyanakkor a vizsgálatot – mint fogalmaztak – nem szabad teszt meglététől vagy nemlététől függővé tenni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?