Az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül segíti Romániát a járványhelyzet kezelésében

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának keretében az elmúlt három hétben kilenc ország ajánlott fel segítséget Romániának a kritikus járványügyi helyzet kezeléséhez – tájékoztatott az Európai Bizottság pénteken.

A bizottsági sajtóközlemény szerint a hét folyamán egy dán és egy lengyel orvoscsoport érkezett Bukarestbe, hogy segítsen a román orvosoknak. Szintén ezen a héten, 350 oxigénkoncentrátort szállítottak Romániába a Hollandiában tárolt uniós finanszírozású rescEU-készletből.Dán orvosok érkeztek csütörtökön Bukarestbe | Fotó: Agerpres

Az elmúlt napokban Szerbia 170 oxigénkoncentrátort és 6365 adag monoklonális antitest alapú terápiás készítményt, míg Németország 12750 és Szlovákia 10 ezer készítményt szállított a román fővárosba. Lengyelország 150 oxigénkoncentrátort, 55 szívmonitort és 50 lélegeztetőgépet, míg a szlovák kormány félmillió vírustesztet és egyéb orvosi eszközöket ajánlott fel.

Janez Lenarčič, a válságkezelésért felelős biztos elmondta: „az európai polgári védelmi mechanizmus továbbra is hatásosnak bizonyul a járvány elleni küzdelemben. Az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy minden szükséges segítséget eljuttasson Romániának és más rászoruló országoknak” – tette hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Románia október elején aktiválta a polgári védelmi mechanizmust, amelyen keresztül az EU koordinálja a katasztrófákra és vészhelyzetekre adott válaszintézkedéseket. Október eleje óta Ausztria, Franciaország, Olaszország is segítséget nyújtott Romániának a koronavírusos betegek kezelésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?