Nem csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához a marosvásárhelyi Teleki Téka

A Maros Megyei Könyvtár, és ezen belül a Teleki Téka alkalmazottai csatlakoznak a Culturmedia szakszervezethez, és tiltakozásként bojkottálják a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot, amiért a kormány nem oldotta meg a méltányos bérezésüket.

A Culturmedia szakszervezet az idei Múzeumok Éjszakája napjára, május 18-ra tüntetést hirdetett meg a fővárosban. A Maros Megyei Könyvtár alkalmazottait tömörítő Art Cult Mureș szakszervezet vezetője részt vesz a bukaresti megmozduláson, az otthon maradó szakszervezeti tagok pedig zárt ajtókkal hívják fel a figyelmet az ágazatot ért igazságtalanságokra.

Fotó: Teleki Téka/ Facebook

Lázok Klára, a Teleki Téka vezetője a Maszol megkeresésére elmondta, számukra sem könnyű megtenni ezt a lépést, hiszen készültek a rendezvényre. Kiállítást nyitottak volna, foglalkozásokat terveztek gyerekek és felnőttek számára, de mivel mindannyian tagjai az érdekvédelmi szervezetnek, és saját fizetéseikről, azok rendezéséről van szó, úgy döntöttek, hogy erkölcsi kötelességük csatlakozni a tiltakozáshoz. Hangsúlyozta, nem egy helyi specifikumról van szó, hiszen mind a megyei, mind a városi önkormányzat támogatja az intézményt, hanem az ország könyvtárosainak a helyzete a tét.

„Az országos szakszervezet, amelyhez tartozunk, a mi béreink növelése érdekében tiltakozik, és ehhez erkölcsi kötelessége a Teleki Tékának is csatlakozni” – fogalmazott. Mint elmondta, a kormány hónapok óta halogatja a bérezési problémák megoldását, és ezeknek a kulturális intézményeknek kevés eszköz van a kezében ahhoz, hogy hallassák hangjukat. A Múzeumok Éjszakája egy olyan alkalom, amikor észrevehetik őket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?