Megszólalt a belügyminisztérium: hamis katonai behívók keltenek riadalmat 

Közleményben cáfolta a román védelmi minisztérium (MAPN), hogy az ukrajnai háború kapcsán a tartalékosok mozgósítására készülne.

A tárca csütörtöki közleményéhez két – hivatalosnak tűnő fejlécet és a MAPN címerét használó – hamis „sorozási” dokumentum fotóját mellékelték, és ezeken a katonai szervek nevében kolozsvári, illetve brassói címzetteket szólítanak fel adatközlésre, illetve arra, hogy a katonai központokban jelentkezzenek.

A belügyminisztérium rámutat: nem először terjesztenek Romániában rémhíreket az állítólagos mozgósításról az ukrajnai konfliktussal összefüggésben, ennek pedig feltehetően a lakosság megfélemlítése, a pánikkeltés a célja. A közlemény leszögezi: ezek a dokumentumok hamisítványok, terjesztőik ellen pedig bűnvádi eljárást indítottak.

A hamisítványok egyike egy „behívóparancs”, amelyet a deveșelui katonai egység nevében adtak ki, és arra figyelmezteti a címzettet, hogy amennyiben nem jelentkezik a katonai kiképzésre, az dezertálásnak minősül, amely 4-től 8 évig terjedő börtönnel sújtható. A dél-romániai Deveșelun található a NATO rakétaelhárító rendszerének romániai bázisa, amelyet Oroszország – minden cáfolat ellenére – a biztonságát fenyegető katonai objektumként kifogásol. A másik hamisítvány – az „ukrajnai válságra” hivatkozva – egy kolozsvári cégtől kér adatokat a 18 és 60 év közötti férfi alkalmazottakról, behívóik kiállítása érdekében.

Romániában a parlament által 2005-ben elfogadott törvény békeidőben felfüggesztette a kötelező sorkatonai szolgálatot, a hadseregben kizárólag önként jelentkező hivatásos katonák szolgálnak. A sorkatonai szolgálat tehát kizárólag akkor válik ismét kötelezővé, ha kihirdetik a hadiállapotot, az ostromállapotot vagy az általános mozgósítást – mutatott rá a védelmi tárca.

A MAPN szerint a lakosság védelmi felkészítéséről szóló törvény valóban lehetővé teszi, hogy a katonai központok évente egyszer behívják a sorozottakat vagy a tartalékosokat katonai helyzetük pontosítására, de ez nem érint minden tartalékost, az értesítést a belügyminisztériumi alkalmazottak végzik, és ennek semmi köze az ukrajnai helyzethez.

A MAPN azt tanácsolja azoknak, akik hasonló iratokat kapnak, hogy ne tegyenek eleget a felszólításoknak, hanem kérjenek tájékoztatást a megyei katonai központoktól, amelyek elérhetőségét megtalálják a védelmi minisztérium honlapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?