Megelégelték a manipulációt, a szülők a vizsgák megtartását akarják

A gyermekeket használják tárgyalási eszközként a pedagógusok, a szülők pedig korántsem támogatják a vizsgák elhalasztását – mutatott rá Iulian Cristache. A Szülői Egyesületek Országos Szövetségének elnöke Facebook-bejegyzésben reagált pénteken a szűnni nem akaró tanügyi sztrájkra, aminek hatására már a végzős diákok továbbtanulása is veszélybe került.

Iulian Cristache kiemelte, tucatnyi olyan üzenetet kapott az elmúlt időszakban, amelyekben a sajtónyilvánosságot kapó nyilatkozatokkal ellentétben a szülők nem értenek egyet azzal, hogy a tanügyi szakszervezetek rendre elutasítják a kormány ajánlatát. A közösségi oldalán is megosztott levelekből az derült ki, hogy bár szolidárisak a tanárok követeléseivel, azzal nem értenek egyet, hogy a vizsgákat elhalasszák és azért lobbiznak, hogy a pedagógusok függesszék fel a sztrájkot a tanév lezárásához.

Fotó: AdobeStock

Cristache azt javasolja azoknak, akik nyilatkozat szintjén kiálltak a tanév elhalasztása mellett, hogy próbálják ki, milyen a gyermek számára az évismétlés. Kíváncsian várja, hogy hány fiatal hallgatna még azok után is a halasztáspártiakra. „A manipulációkkal táplálkoznak? Tényleg azt akarják, hogy elhiggyük, hogy képesek lennének elvesztegetni egy évet a gyermekek életéből?” – fogalmazott, kijelentve: jelen pillanatban könnyen megállapítható, hogy a gyermekeket használják tárgyalási alapként.

„Senki sem állítja, hogy az önök fizetése megfelelő. Senki! Mind elégedett és méltó tanárokat akarunk, de nem a gyermekeink árán. (…) Megkapták, amit az első találkozó során kértek. Hazudjunk magunknak? Az, hogy nem elégíti ki önöket, vagy hogy nem bíznak benne, az teljesen más lapra tartozik. Ja, és még valami: nem tudnak alkudni, erővel és elvek nélkül teszik” – üzente a tanároknak a szövetség elnöke.

Bejegyzése különben heves vitát váltott ki, de Cristache kijelentette: a manipulációt nem tolerálja, az állszent kijelentéseket pedig elfogadhatatlannak tartja.

A vizsgák megtartásáért lobbiznak a szülők

A Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott üzenetek között egy 7. osztályos diák édesanyja értetlenkedett amiatt, hogy miért nem fogadták el a kormány legutóbbi ajánlatát, hiszen kormányrendelet is garantálná a béremelésüket. „Tényleg nem tudják felfüggeszteni ezt a sztrájkot a vizsgák idejére? Azt állítják, hogy a gyermekeink jövője érdekében teszik. Talán így van, de az egészen biztos, hogy nem az idei tanév generációiért” – fogalmazott.

Egy 10. osztályos aradi tanuló szülője is háborgott amiatt, hogy „manipulációra használják” a gyermekeket és a szülőket. „Szégyelljék magukat, és azok is, akik ezt támogatják” – jelentette ki. Rámutatott, az ő fizetése sem elégséges, de az elmúlt öt évben folyamatosan fizette a magánórákat, hogy gyermeke jó eredményeket érjen el.

Arra, hogy a diákok sokat készültek az év végi vizsgákra és az egyetemi felvételire, egy dési 12. osztályos diák anyukája is felhívta a figyelmet, amikor kétségbeesett üzenetben érdeklődött, hogy szülőként mit tehetne annak érdekében, hogy a vizsgák időpontját betartsák.

A szülők kétségbeesése amúgy Szebenben már tettlegességig fajult. Az Ora de Sibiu beszámolója alapján az eset a helyi művészeti líceumban történt, ahol az igazgatónő – akinek a fia is a tanintézet végzőse – szerette volna lezárni a 12. osztályos diákokat. A sztrájkoló osztályfőnök megtagadta, hogy jelszavát megadja az igazgatónőnek, szóváltásba keveredtek, majd megjelent az igazgató férje, aki dulakodűsig fajult vitába keveredett a tanárral. Utóbbi panaszt nyújtott be a területi tanfelügyelőségen.

Fotó: Agerpres

Deca: minden tanügyi alkalmazott fizetése nőni fog

Mint beszámoltunk róla: Dan Cărbunaru kormányszóvivő szerint a kormány teljesítette az oktatási rendszer képviselőinek kérését a június 1-jei fizetésemelésekkel kapcsolatban. A szerdán bejelentett és csütörtökön elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében a pedagógusok és a tanügyi kisegítő személyzet fizetését június 1-jétől kezdve bruttó ezer lejjel, a nem tanügyi iskolai személyzet fizetését pedig bruttó négyszáz lejjel emelik meg, hogy utána a január 1-jén életbe lépő új egységes bértábla alapján növeljék tovább a juttatásaikat.

A pedagógusok viszont ezt az ajánlatot elutasították, mivel elégedetlenek azzal, hogy a béremelés három év leforgása alatt, részletekben történik. A kialakult patthelyzet okán Ligia Deca oktatási miniszter már figyelmeztetett arra, hogy ha a sztrájk folytatódik, az érettségi és az országos képességfelmérő vizsga átütemezése, vagy a tanév meghosszabbítása elkerülhetetlenné válik. Ez aggodalommal törti el a végzős diákokat, mivel emiatt veszélybe került a továbbtanulásuk.

„Minden tanügyi alkalmazott fizetése nőni fog, semmilyen fizetés nem fog csökkeni” – jelentette ki Deca pénteki sajtótájékoztatóján. A tárcavezető kiemelte: nincs veszélyben, hogy a sürgősségi rendelet alkotmányellenes lenne. Emlékeztett arra: az összes alapbér magasabb lesz, és a megemelt bérek alapján számítják majd az egyéb juttatásokat is. „Fontos, hogy ne csak az alapbérről beszéljünk, hanem az összes egyéb juttatásokról is. A bruttó átlagbér a tanügyben már ettől a hónapban meghaladja a 8500 lejt, ami magasabb az országos bruttó átlagbérnél” – hangsúlyozta.

Hozzátette: csak úgy lehet a diákok továbbtanulásához a beiratkozási határidőt tartani, ha az érettségit az eredeti időpontban tartják meg. „Ehhez arra lenne szükség, hogy már jövő héten visszatérjünk az iskolákba. Június kilencedikéig tudni fogjuk, hogy kitarthatunk-e a tanév eredeti szerkezete mellett” – mondta Deca.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?