FRISSÍTVE – Kedden sem lesz iskola, folytatódik a sztrájk

Csütörtökön elfogadta a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amely értelmében a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet bére bruttó 1000 lejjel, a kisegítő személyzeté bruttó 400 lejjel nő júniustól, ugyanakkor a kezdő tanárok fizetése 4000 lejre emelkedik a következő három évben. FRISSÍTÉS: Miután a kormány elfogadta a béremelésről szóló rendeletet, a szakszervezetek bejelentették: kedden is folytatják a sztrájkot.

Simion Hăncescum az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) vezetője a kormányülés után kijelentette, nem hagynak fel a sztrájkkal, a pedagógusok elégedetlenek a kormány végső ajánlatával. Emlékeztetett, a tanügyi szakszervezetek csütörtök reggel abban állapodtak meg, hogy abban az esetben hagyják abba a sztrájkot, ha a kormány megadja a 4000 lejes fizetést a pályakezdő tanároknak már ettől a hónaptól.

Fotó: Agerpres

A miniszterelnök a kormányülés elején úgy fogalmazott, az oktatás az egyetlen módja annak, hogy gyermekeink fejlődjenek, kötelességünk biztosítani az oktatáshoz való jogukat. „Azért hívtuk össze a csütörtöki kormányülést, hogy orvosoljuk mindazt, ami az elmúlt 30 évben történt a tanügyben: az oktatási rendszerben felhalmozódott igazságtalanságokat és egyenlőtlenségeket” – magyarázta, hozzáfűzve: nem tudjuk biztosítani, hogy egyetlen döntéssel megoldódjon minden probléma.

„A béremelést garantáljuk. Mindannyian elköteleztük magunkat amellett, hogy a kormányprogramban prioritásként kezeljük az oktatást, tudatában annak, hogy Romániának csak egy olyan oktatási rendszer által lesz jövője, amelyben megvalósulnak a szükséges reformok” – mondta a miniszterelnök.

Kormányszóvivő: a tárgyalások lezárultak, ez a nyilvános üzenetünk

Elfogadta a kormány az oktatásról szóló sürgősségi rendeletet, a tárgyalások lezárultak – közölte csütörtökön Dan Cărbunaru kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a kormány elfogadta azokat a követeléseket, amelyeket a szakszervezetek fogalmaztak meg a tárgyalások kezdetén.

„Gyakorlatilag bejelenthetjük, hogy a követelésekről szóló tárgyalások lezárultak. A miniszterelnök utasítására a mai naptól kezdve Marius Budăi munkaügyi miniszter intenzívebbé teszi a párbeszédet az oktatási szakszervezetek képviselőivel a leendő bértörvényben szereplő bértábláról, Ligia Deca oktatási miniszter pedig folytatja a tárgyalásokat a szakszervezetek képviselőivel a kollektív munkaszerződésről” – mondta Dan Cărbunaru.

Arra a kérdésre, hogy a sztrájk befejezettnek tekinthető-e, a kormányszóvivő azt mondta: „a tárgyalások lezárultak, ez a nyilvános üzenetünk”.

Hozzátette, a kormány nyitott a párbeszédre. „Amikor arról beszéltem, hogy a tárgyalások lezárultak, arra a tényre utaltam, hogy a kormány ma már elfogadta azokat a követeléseket, amelyeket a szakszervezetek a párbeszédünk kezdetén a kormány asztalára tettek” – jelentette ki Cărbunaru.

Szakszervezetek: elégedetlenek a pedagógusok

„A megbízatás, amelyet kaptunk, az volt, hogy utasítsuk el az ajánlatot. Az emberek szuverének. Az emberek vállalták az általános sztrájkot, az emberek döntenek, így várjuk a jövő hetet, hogy mi lesz a következő lépés. Remélhetőleg, helyreáll a normalitás, de minden attól függ, hogy az általunk képviselt emberek hogyan döntenek. Ez rajtuk múlik. Ezt írja a munkaköri leírásomban” – jelentette ki Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke.

A tanügyi alkalmazottak elégedetlenek azzal, hogy az új bértáblát három év leforgása alatt ültetik gyakorlatba, a béremelés részletekben történne, magyarázta a szakszervezeti elnök, és emlékeztetett arra, hogy az orvosok megkapták a kért teljes béremelést, amikor az egészségügyet kiemelt fontosságú ágazattá nyilvánították 2018-ban. A tanügyi alkalmazottak ugyanezt akarják – szögezte le.

„Az emberek azt mondták, nem elfogadható, hogy a bértábla gyakorlatba ültetését 3 évre tolják ki; sokkal gyorsabban meg kell valósítani. Ne feledjék, hogy mi azt mondtuk egy adott időpontban, hogy az emberek 25 százalékos fizetésemelést akarnak. Az ezer lejes emeléssel ez nem jön ki. A dolgok nagyon egyszerűek. Értékeljük, hogy a rendeletet elfogadták, de a kormány által javasolt időhorizontot, a 3 évet nem fogadjuk el” – mutatott rá Hăncescu.

„A kormány azzal érvel, hogy a kiadta a rendeletet, és ennél többre jelenleg nincs lehetőség. A rendeletet elfogadták, és a munkaügyi minisztériumban tárgyalásokat fognak folytatni a bértábláról, mert tisztáznunk kell a kisegítő tanszemélyzettel és a kisegítő személyzettel kapcsolatos dolgokat is” – magyarázta.

Leszögezte azonban, hogy egyelőre nem vesznek számításba másfajta tiltakozó akciókat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?