Elemzők: leginkább az AUR-nak kedvez a tanügyi sztrájk

Elsősorban a Románok Egyesüléséért Szövetségnek (AUR), de a szociáldemokratáknak is kedvez a tanügyi sztrájk - vélik a politikai elemzők. Szerintük az ország stabilitását veszélyeztető helyzetet kihasználó AUR pozíció megszilárdulhat, népszerűsége átmenetileg emelkedhet.       

Cristian Pîrvulescu politológus szerint a tanügyi szakszervezetek „a blokkolásra játszanak, nyomásgyakorlással igyekeznek ellehetetleníteni a kormányt és a miniszterelnököt, végül pedig az AUR és Oroszország lesz a helyzet nyertese”. Az elemző a PSnews portálnak nyilatkozva nemrég arról beszélt, hogy a jelenlegi tiltakozás, a feszültség egy jó ütőkártya a Szociáldemokrata Párt (PSD)  számára a kormányzás átvételének elutasítására. Hozzátette ugyanakkor: minél inkább késik a megoldás, annál nehezebb lesz megvalósítani a miniszterelnök-cserét, és nő az instabilitás esélye.   

George Simion AUR-vezér azonnal a sztrájkolók pártjára állt Fotó: Agerpres    

„Ezek a szakszervezeti tüntetések nem lehetnek eredményesek a jelenlegi, háborús feltételek mellett, így csak Románia destabilizására alkalmasak. Ez a probléma nem köthető Iohannis elnökhöz, Ciucă kormányfőhöz, vagy kormánykoalícióhoz. Válsághelyzetekben az államoknak stabilitásra van szükségük. Minden bizonnyal, egy PSD által vezetett kormány megtalálná a megoldásokat a tanárok, a tanügyi szakszervezetek követeléseire, mivel történelmileg közelebb állnak a PSD-hez” - fogalmazott Pîrvulescu. 

A Deutsche Welle arról írt, hogy a tanárok fizetésének megemelése a követelések elszaporodásához vezet. Sabina Fati úgy látja, jelen helyzetben az AUR pozíciója megszilárdul. Idézte George Simion pártvezetőt, aki szerint az 1999-es gyártású ötvennégy Abrams tank beszerzése helyett a pedagógusok fizetésemelésére kellene pénzt fordítani.    

Pászkán Zsolt, a budapesti Magyar Külügyi Intézet Románia-szakértője a Maszol megkeresésére azt mondta, nem zárható ki, hogy friss felmérések jelentősebb növekedést jeleznek majd az AUR támogatottságát illetően, de ez megtévesztő lehet a 2024-es választási „szuperév” majdani eredményeire nézve. „Tény, Simion pártja – szinte kizárólag parlamenti akciókkal – megpróbál felkapaszkodni erre a hullámra és minél több hasznot húzni a sztrájkból, de ez inkább csak kibickedés, nem valamilyen háttéralku eredménye” - mondta a nagybányai származású elemző. 

Tüntető pedagógusok Bukarestben Fotó: Agerpres

Szerinte a szakszervezetek a tüntetések mostani időzítésével bizonyos mértékig a két román kormánypárt közötti harcot is befolyásolni akarják egyrészt azáltal, hogy a kormányfő-váltás kapcsán a két román párt közötti immár mintegy nyolc hónapja zajló, az utóbbi hetekben pedig indokolatlanul felerősödött vita (plusz a vizsgaidőszak és a tanévek lezárásának bizonytalansága által okozott társadalmi nyugtalanság) a kormányzat sebezhetőségét mutatta a szakszervezetek számára, másrészt a PSD és a szakszervezetek közötti kapcsolatok előélete alapján, illetve annak folytatásaként. „Érdekes, hogy a PSD-hez köthető területen, az egészségügyben nagyon gyorsan sikerült megegyezni a követelések rendezéséről, a Nemzeti Liberális Párthoz tartozó oktatási tárcánál viszont húzódik a tüntetéssorozat. A PSD-nek hasznos lehet, ha a Nicolae Ciucă miniszterelnöksége alatt kirobbant sztrájkhullámmal terhelt időszakban kell tárgyalnia a PNL-vel a kormányfői tisztség átvételéről és bizonyos tárcákról” - mondta Pászkán Zsolt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?