FRISSÍTVE – Elutasították a kormány ajánlatát, folytatódik a sztrájk

A kormány szerdán sajtóközleményben jelentette be a tanároknak tett végső ajánlatát: június 1-jétől havi bruttó 1000 lejes béremelést, a szakszervezetek által követelt emeléseket pedig három év alatt fokozatosan hajtják végre. Ez az jelenti, hogy idén az év második felére a kezdő tanárok fizetése 40 százalékkal nő. FRISSÍTÉS: A szakszervezetek képviselői koraeste elutasították a kormány ajánlatát, ezért a sztrájk tovább folytatódik.

A bejelentésre Nicolae Ciucă miniszterelnöknek az oktatási szakszervezeti vezetőkkel folytatott, közel kétórás megbeszélése után került sor.

Az ülést követően bejelentették, a román kormány csütörtökön sürgősségi rendelettel elfogadja a 153/2017-es törvényben előírt havi bruttó 1000 lejes fizetésemelést, amely a tanügyi személyzet számára a jövő évi bártábla szerint megállapítandó fizetésemelés előlegét jelenti. A tanügyi kiegítő személyzet személyzet számára a fizetésemelés havi bruttó 400 lej lesz.

Az új bértáblában a kezdő tanár fizetése az érvényes országos bruttó átlagbérhez lesz viszonyítva, és ez lesz az oktatási bértábla referenciapontja is.

Az új bértábla szerinti fizetésemeléseket az új bértörvény hatályba lépésétől számított legfeljebb három év alatt fokozatosan vezetik be, az első részlet az emelések teljes összegének 40 százalékát teszi ki. 

Szerdán kora este újabb egyeztetés következik

A miniszterelnök bejelentette, hogy szerda este folytatódnak a tárgyalások az oktatási szakszervezetek képviselőivel.

„Megállapodtunk abban, hogy a szakszervezeti vezetők elmennek és beszélnek a tanárokkal, a szakszervezeti tagokkal, és bízom benne, hogy megértést tanúsítanak és egyetértenek azzal, hogy a ma megvitatott intézkedések azok, amelyekkel a tanárokat vissza lehet juttatni az osztálytermekbe és a diákokat az iskolapadokba, hogy befejezzék a tanévet. Ma (szerdán - szerk. megj.) este 19.00 órakor pedig újabb találkozót tartunk. Ami biztos, hogy holnap rendkívüli kormányülést tartunk, amelyen jóváhagyjuk ezt a sürgősségi rendeletet” – mondta Nicolae Ciucă a szerdai kormányülést megelőzően.

Mit mondanak a szakszervezetek?

A szakszervezeti vezetők szerint a kormány lehújabb ajánlatát meg kell vitatniuk a tagságukkal, és ennek eredményeképpen határoznak majd arról, hogy elfogadják-e és beszüntetik a sztrájkot és visszatérnek az iskolákba.

Marius Nistor, a Spiru Haret Oktatási Szakszervezetek Szövetségének vezetője szerint a kormány mai ajánlata „előrelépés”. „Úgy gondolom, hogy ez egy javított változat” – jelentette ki a szerda déli ajánlatról.

Simion Hăncescu, az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetségének vezetője közölte, a kormány javaslatát megbeszélik a tagjaikkal, és aszerint döntik majd el, hogy elfogadják-e a felkínált ajánlatot. Ugyanakkor közölte, a kormány elutasította a prémiumok ötletét, és hogy a béremeléseket be kell építeni a bértéblába.

Anton Hadăr, az Alma Mater vezetője kiemelte: a kormány által ajánlott fizetésemelés mindenki számára egyenlő, és „ez nagyon fontos, mert vannak nagyon alacsony fizetésű pedagógusok, és ha ez az emelés százalékos lenne, akkor az ő esetükben a bérnövekedés sokkal alacsonyabb volna. Ezt értékelni kell” – jelentette ki.

Elutasították az ajánlatot

FRISSÍTÉS: A szakszervezetek képviselői szerda koraeste tárgyaltak ismét a kormány képviselőivel, de a megállapodás továbra is várat magára. A megbeszélést követően kijelentették, hogy a pedagógusok továbbra sem elégedettek a kormány ajánlatával, ezért elutasították azt és folytatják a sztrájkot. „Jelentős előrelépés történt, de nem értünk egyet sem azzal, hogy három év alatt, fokozatosan hajtsák végre az emelést, mint ahogyan a június elsejétől megítélt összeggel sem. A döntés a szakszervezeti tagok kezében van” – fogalmazott Marius Nistor, a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség elnöke. Véleményét osztotta Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke is, aki szerint ahogyan az egészségügyben egyetlen lépésben ítélték meg a béremelést, ők a tanügy számára is így kellene eljárnia a kormánynak. Megjegyezte azt is, ők nettó 2000 lejes emelést kértek idén.

A kormány közleményében ismételten felelősségre szólította fel a pedagógusokat és arra kérte őket, hogy vessenek véget az általános munkabeszüntetésnek, és tegyék hozzáférhetővé a hárommillió romániai diák számára a tanulást. Emlékeztettek ajánlatukra, amelyet a helyzet orvoslása érdekében az elutasítás ellenére is el akarnak fogadni a csütörtöki kormányülésükön.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?