Magyar állami támogatással építettek óvodát és szabadidős központot Kommandón

Az Erdély legkeletibb szegletében, Háromszék legmagasabb pontján fekvő Kommandón egy óvodaként és szabadidős központként is működő multifunkcionális központot avattak csütörtökön. A római katolikus egyház által épített, 340 négyzetméteres alapterületű, tájba simuló ingatlan, a magyar kormány 125 millió forintos támogatásából valósult meg. Elsősorban két óvodai csoportnak ad otthont, de gyerekek táboroztatására is alkalmas az épület.    

A csütörtöki avatóünnepségen Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára rámutatott, Kommandó egykor határvidék volt, „őrizte a hazát, a nemzetet és a gyönyörű hegyvidéket”. Az államtitkár szerint az új épület is a közösség őrző szerepét erősíti, azaz általa őrizhetik a gyermekek a nyelvet, a kultúrát és a keresztény hitet. Emiatt is fontos, hogy a magyar kormány segítségével – de mindig a helyiek akaratával – számos óvoda épült a Kárpát-medencében. Ezen belül Erdélyben és Partiumban 33 milliárd forintból 103 új óvoda épült és 376 újult meg, sorolta Soltész Miklós, aki szerint a kor legfontosabb üzenete: megőrizni a békességét a közösségekben és a családokban, hiszen tetten érhető a törekvés, hogy a kultúrákat eltöröljék, egyes nemzetek identitását, anyanyelvét támadják.Soltész Miklós államtitkár a kommandói óvoda avatóünnepségén | A szerző felvételei

A kommandóiak nevében Kocsis Béla polgármester mondott köszönetet a magyar kormánynak a többfunkciós létesítményért, mely – mint fogalmazott – egyaránt szolgálja az egyházat és a közösséget. A kommandói óvoda építését kezdeményező és a nyáron Kovásznáról elhelyezett Péter Arthur főesperes elmondta: az ingatlan 240 négyzetméteres tetőterét szeretnék kápolnává kialakítani, hiszen a jelenlegi kommandói imaház az ünnepek alkalmával kicsinek bizonyul.

A Háromszék legmagasabb pontján fekvő település az egykor ott székelő határőr kommandóról kapta a nevét. A tengerszint fölötti több mint ezer méteres magasságban fekvő hegyvidéki faluban mintegy ezren élnek, többségük katolikus és a lakosság 94 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?