Csíkszeredai stadionavató: keretet hirdettek a székelyek, háborognak a román szélsőségesek

Javarészt csíkszeredai játékosokkal készül Magyarország U18-as utánpótlás-válogatottja elleni stadionavató összecsapásra a székelyföldi U18-as válogatott. A jövő szombati összecsapás felkeltette a szélsőséges román politikusok figyelmét is, akik nemzetbiztonsági kockázatot látnak a gálamérkőzés megrendezésében.

Kiakadt a magyarellenességéről elhíresült George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke azon, hogy jövő szombaton Magyarország és Székelyföld U18-as válogatottjainak mérkőzésével avatják fel az FK Csíkszereda új klubházát és lelátóját. A korábbi labdarúgó-ultra pártja honlapján arra figyelmeztetett, hogy az összecsapás megszervezésével Székelyföld „államiságát” ismerik el.

A képviselő szerint a mérkőzés magyar államnak tünteti fel Székelyföldet, amely egy másik magyar állammal, Magyarországgal játszik barátságos mérkőzést. „Ez a magyar revizionizmus eszméjének elültetése, amely most a bukaresti kormány elmagyarosodása és az RMDSZ zsarolása nyomán valósulhat meg” – fogalmazott Simion. Látványos beruházás | A szerző felvétele

Az ügy kapcsán szintén megszólaló Claudiu Târziu, a párt szenátusi frakcióvezetője egyenesen nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a meccset és arra szólította fel a kormányt, valamint Hargita megye prefektusát, hogy lépjenek fel annak megszervezése ellen.

A Maszol érdeklődésére Petres Sándor, Hargita megye prefektusa közölte: az intézményhez a mai napig (péntek – szerk.megj.) nem érkezett semmilyen hivatalos megkeresés, beadvány a mérkőzéssel kapcsolatosan. A kormánymegbízott szerint a prefektúrának nincs jogköre arra, hogy rendezvényeket engedélyezzen, vagy akadályozzon meg. Petres Sándor szerint ettől függetlenül még „elverhetik rajtuk a port” a mérkőzés után.

Hétfőn találkozik a keret

Mindeközben az FK Csíkszeredánál javában készülnek az avatóünnepségre és a gálameccsre. A székelyföldi válogatott kerete Demény Norbert szövetségi kapitány vezetésével hétfőn kezdi a közvetlen felkészülést. Mint Dusinszki Zoltán, az FK Csíkszereda szakmai igazgatója a Maszol érdeklődésére elmondta: a székelyföldi csapatot négy klub játékosai alkotják. A gárda gerincét az FK Csíkszereda adja, ezen kívül a Sepsi OSK-t négy fiatalember képviseli, a Marosvásárhelyi SE-től egy játékos érkezik és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiától két székelyföldi játékos kapott meghívót.

A szakember megosztotta, hogy a keret hétfőn találkozik, így öt nap áll majd rendelkezésre, hogy felkészüljenek a mérkőzésre. Csupán a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia játékosai érkeznek csütörtökön – tette hozzá. A székelyföldi válogatottat felkészítő stáb tagjai: Demény Norbert szövetségi kapitány, Ubrankovics Zoltán edző, Antal Szilamér és Dénes Norbert erőnléti edző és Tiberiu Lung kapusedző lesznek – osztotta meg a szakmai igazgató.

A szakember kiemelte: a gálamérkőzésre eredetileg Románia U18-as csapatát szerették volna meghívni. „Ígéretet is kaptunk előzetesen a román válogatott részvételére. Sajnos ezt nem tudták betartani, ezért gondoltunk arra, hogy Székelyföld válogatott csapata álljon ki a magyar válogatott ellen” – mondta Dusinszki Zoltán.

Az FK Csíkszereda honlapjának tájékoztatása szerint Demény Norbert szövetségi kapitány pénteken délben hirdette ki a Magyarország korosztályos válogatottja ellen jövő szombaton délután hattól sorra kerülő klubház- és lelátóavató mérkőzésre készülő Székelyföld válogatott 21 fős keretét.

A legutóbbi idényben az FK Csíkszereda U19-es csapatával mindent elhódító tréner a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia tehetségei mellett további hét játékosra számít. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiától Dusinszki Szabolcs és Vajda Roland, a Sepsi OSK-tól Menyhárt Lóránd, Máté Roland, Vajna Roland és Vura Ottó, a Marosvásárhelyi SE-től pedig Fehér Szilárd kapott meghívót.

Székelyföld U18-as válogatottjának kerete:
Kapusok: Becze Mátyás – FK Csíkszereda, Menyhárt Lóránd – Sepsi OSK
Hátvédek: Colceriu Flavius – FK Csíkszereda, Csedő Szilárd – FK Csíkszereda, Dencsák Kristóf – FK Csíkszereda, Göndör Alex – FK Csíkszereda, Máté Roland – Sepsi OSK, Szőke Lénárd – FK Csíkszereda, Tamás Bence – FK Csíkszereda, Vajda Roland – Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia
Középpályások: Balogh Szilárd – FK Csíkszereda, Búza Balázs – FK Csíkszereda, Dusinszki Szabolcs – Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Fazakas Henrik – FK Csíkszereda, Ureche Alex – FK Csíkszereda, Vajna Roland – Sepsi OSK
Csatárok: Birtalan Tamás – FK Csíkszereda, Fehér Szilárd – Marosvásárhelyi SE, Karácsony Gellért – FK Csíkszereda, Orbán Milán – FK Csíkszereda, Vura Ottó – Sepsi OSK

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?